Sbohem, Karle! Víme, kolik lidí se ROZLOUČILO S GOTTEM!

Lidé se přicházejí poklonit Karlu Gottovi na Žofín 24

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

12. října 2019 9:43

Posledního rozloučení se zpěvákem Karlem Gottem v pražském paláci Žofín se v pátek zúčastnilo zhruba 49.000 lidí. Nakonec se tak dostalo na všechny fanoušky, kteří se chtěli s populárním umělcem rozloučit.

Lidé za zvuku Gottových písní postupně přicházeli k rakvi ve Velkém sále žofínského paláce, k níž pokládali květiny. Rakev zdobily květinové srdce od Gottovy manželky Ivany s nápisem "Miluji tě navždy", nad rakví visela velká černobílá Gottova fotografie. V sále bylo už od rána mnoho věnců a květinových košů od rodiny, firem i veřejných institucí, další květiny nosili od rána Gottovi fanoušci z Česka i zahraničí. U rakve se v půlhodinových intervalech střídalo po dvou vojácích čestné stráže.

Na pódiu bylo vedle české vlajky vystaveno Gottovo vyznamenání Za zásluhy I. stupně, které zpěvák v roce 2009 obdržel od tehdejšího prezidenta Václava Klause. U stupínků vedoucích k rakvi pomáhalo několik mužů umisťovat květiny a regulovat pohyb návštěvníků. Po vystání fronty před palácem velká část lidí čekala ještě ve frontách na zápis do kondolenční knihy.

Pražští záchranáři za celý den ošetřili dvě lehká zranění, pouze v jednom případě šlo o člověka z řad návštěvníků. Byla to žena s úrazem kolene. Na zdravotní stav fanoušků dohlíželi i dobrovolníci Českého červeného kříže. Starali se o to, aby lidé ve frontě neprochladli a rozdávají jim čaj.

Pietní místa ale vznikla také v řadě dalších měst ČR, například Brně, Karlových Varech nebo Sokolově. V Ostravě jako výraz piety zhasne noční osvětlení věže Nové radnice, Sýkorova mostu a Bolt Tower v Dolních Vítkovicích.

Témata: Karel Gott