Rozloučení s Karlem Gottem končí! KOLIK LIDÍ PŘIŠLO?

Lidé se přicházejí poklonit Karlu Gottovi na Žofín 36

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

11. října 2019 22:42

Pořadatelé ve 20:00 uzavřeli frontu čekajících fanoušků na rozloučení se zesnulým zpěvákem Karlem Gottem. Další zájemci se do žofínského paláce pravděpodobně nedostanou. Ve 21:30 už čekající nestáli na mostě Legií. Rozloučení bude ukončeno nejpozději o půlnoci. Účastnit by se ho mělo mezi 43.000 a 45.000 lidmi, řekl provozní ředitel paláce Žofín Jan Hrubý.

Frontu policisté oddělili přenosným hrazením. Podle zpravodaje ČTK však za ním zůstalo přibližně 200 až 300 lidí, kteří doufali v to, že se nakonec na Slovanský ostrov dostanou. Odmítali místo opustit. O vpuštění se do fronty dožadovali společným zpěvem písně Kávu si osladím. "Není naše chyba, že jsme přišli až nyní. Museli jsem být v práci a jeli jsme z Brna," uvedla zklamaná dvojice, která je mezi prvními, kteří stojí za hrazením.

"Jela jsem z Liberce, dálnice D10 byla ucpaná a přijela jsem s hodinovým zpožděním," řekla další žena, která se už na Žofín asi nedostane. Lidé se podle zpravodaje ČTK spoléhali na informaci, že při velkém zájmu bude žofínský palác otevřený až do půlnoci. Za ohrazením podle něj stáli převážně přespolní, kteří do Prahy z vážného důvodu nemohli přijet dřív. Mezi čekajícími byly i rodiny s dětmi.

"Nechceme, aby lidé čekali hodiny ve frontě zbytečně," řekla policejní mluvčí Eva Kropáčová s tím, že se uvidí, jakým tempem bude fronta postupovat. Zatím nevypadá, že by měli lidé, kteří stojí na Janáčkově nábřeží za ohrazením, šanci se ještě do Velkého sálu žofínského paláce podívat. Kropáčová zároveň ale nevyloučila to, že ještě některé zájemce nakonec vpustí.

"Prosíme zájemce, aby již nepřicházeli a využili pietní místo v Kinského zahradě, kde je stále prostor pro důstojné uctění památky zesnulého umělce," uvedl mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. Pietní místo v Praze 5, kde Gott léta žil a je jejím čestným občanem bude lidem přístupné do nedělní půlnoci. Po skončení rozloučení v žofínském paláci tam budou převezeny také všechny květiny z Velkého sálu.

"Zvolili jsme tuto cestu, aby se dostalo na všechny, kteří se do fronty zařadili," uvedl dále Hrubý. Policie už dříve doporučovala, aby lidé přišli do 20:00. Zatímco v poledne přicházelo na Slovanský ostrov méně lidí než ráno, odpoledne se fronta stále prodlužovala.

Velkým sálem na Žofíně večer proudí lidé stejným tempem jako dopoledne. Neustále je v něm kolem 50 fanoušků všech generací. Stoly uprostřed místnosti se probíhají pod květinovými dary, které lidé dále přinášejí.

Karel Gott zemřel 1. října před půlnocí ve věku 80 let. Léčil se s akutní leukemií.

Témata: Karel Gott