Fenomén Gott: I po práci láká davy, lidé se s Mistrem loučí v slzách!

Lidé se přicházejí poklonit Karlu Gottovi na Žofín 11

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

11. října 2019 18:12

Česko se loučí se zpěvákem Karlem Gottem, který zemřel v úterý 1. října po dlouhé a těžké nemoci. Server stars24.cz se odpoledne vrátil na místo posledního rozloučení na pražském Žofíně, kam stále proudí davy lidí. Mistr láká i po práce či škole.

Česko se dnes na pražském Žofíně loučí se zpěvákem Karlem Gottem. Na místě posledního rozloučení jsme byli už kolem osmé hodiny ranní, o více než 9 hodin později není situace moc odlišná. Fronta sahá na Janáčkovo nábřeží a je o pár desítek metrů delší než ráno.

Na konec fronty se právě zařadila rodina, ktera vážila i odpoledne desítky kilometrů cesty do centra hlavního města, aby se mohla s Mistrem rozloučit. "Jedeme z Pardubic. Vyráželi jsme až po práci," říká nám žena.

Od žofínského paláce, kde se lidé mohou Gottovi naposledy uklonit, ji tou dobou dělí více než hodina. Na druhém břehu řeky, u Národního divadla, totiž zpovídáme jednoho z fanoušků, který nám prozrazuje, jak dlouho již ve frontě stojí. "Tři čtvrtě hodiny." Jeho samotného přitom dělí od budovy ještě několik desítek metrů i minut.

Jisté změny oproti ránu ale přece jen pozorujeme. Ve frontě přibyli mladší lidé. Jde o další důkaz, že Gott byl fenomén, který dokázal oslovit všechny věkové kategorie. Nápoje od záchranářů, kteří společně s policisty celý den dohlíží na poklidný průběh akce, tak přijímají lidé napříč generacemi.

Všichni lidé ale nemají nekonečnou trpělivost. Opravdu jen pár lidí to vzdává už ve frontě, jiní si jen odpustí podpis do kondolenčních knih, na který se stojí další fronta.

Místo posledního rozloučení opouštějí fanoušci přes Galerii Mánes. Někteří mají evidentně na spěch, řada lidí se však ani u východu neubrání slzám. Národ zkrátka přišel o velkého umělce, jehož tvorba zasáhla miliony lidí.

Témata: Karel Gott