Rozloučení s Gottem (†80): Byla kočka, chtěla ho sbalit... Lidé vzpomínali, byli jsme u toho!

Lidé se přicházejí poklonit Karlu Gottovi na Žofín 9

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

11. října 2019 9:42

REPORTÁŽ - Česko se loučí se zpěvákem Karlem Gottem, který 1. října podlehl akutní leukémii, s níž statečně bojoval. Server stars24.cz se dnes ráno vydal na místo posledního rozloučení na pražském Žofíně. Lidé tam na Mistra vzpomínali a my byli u toho!

Už ráno cestou na místo je znát, že pro Česko nejde o běžný pátek. Kromě lidí, kteří jedou do práce či školy, totiž metrem cestují i lidé s kyticemi v rukou. Míří na Žofín, kde se dnes od 8 ráno mohou rozloučit s legendárním zpěvákem Karlem Gottem (†80).

Po půl osmé se dostávám na místo, konkrétně na křížení mostu Legií a Masarykova nábřeží u Národního divadla. Potkávám zde muže, který se s Mistrem přijel rozloučit z Poděbrad. „Jsem tu od čtvrt na šest,“ přiznává. První nadšenci začali frontu tvořit už včera večer. Respondent z východočeského lázeňského města tou dobou odhaduje, že čekáním stráví přinejmenším ještě hodinu.

Vydávám se po mostě proti směru fronty. Na druhém konci potkávám postarší manželský pár z Prahy. „Láska bláznivá,“ odpovídá Gottova fanynka na můj dotaz, která z Mistrových písní je její nejoblíbenější, zatímco její muž prozradil, že ve frontě čekají od sedmi ráno. Je 7:50 a fronta sahá až na Janáčkovo nábřeží.

Tou dobou přichází na konec fronty starší dáma z Prahy. O nejoblíbenější písni z Gottova repeortáru se nejprve bavit nechce, raději přichází s osobní vzpomínkou. Mnohonásobného Zlatého slavíka potkala před desítkami let v Bílé Labuti, kde pracovala. Pro stars24.cz tedy převyprávěla pikantní historku.

Gottovi prý tehdy padla do oka jedna z tamních zaměstnankyň. Zpovídaná žena litovala, že to nebyla ona. „Byla jsem tenkrát kočka. Kéž bych to byla já,“ svěřila se nám a připomněla, že zpěvák nebyl idolem žen odjakživa. „Časem ale zmužněl, stárnul do krásy,“ konstatovala.

Nakonec přijde řeč na Gottův poslední hit, duet Srdce nehasnou s dcerou Charlotte, který pro ně napsal frontman kapely Kryštof Richard Krajčo. „Nejkrásnější píseň,“ přitakává důchodkyně, která skladbu vnímala jako zpěvákovo loučení s fanoušky, ale především s rodinou. I ta dnes na Žofíně stoprocentně zazní, rozloučení totiž doprovází Gottovy písně.

„Měl úžasné charisma, je škoda, že odešel. Jeho písně mě provázely celý můj život,“ dodává na závěr.

Témata: Karel Gott Charlotte Gottová