Zádušní mše za Karla Gotta (†80): Felix Slováček dostal zákaz!

Felix Slováček

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

11. října 2019 8:26 | Aktualizováno: 11. října 2019 22:57

Veřejnost, blízcí i přátelé se dnes a zítra rozloučí s Karlem Gottem. Někteří zpěvákovi spolupracovníci ale dostali na sobotní zádušní mši ve svatovítské katedrále zákaz! Týká se to například hudebníka Felixe Slováčka!

Poslední rozloučení s Karlem Gottem bude opravdu veliké. Lidé se už od čtvrtka čekají ve frontě u pražského Žofína. Očekává se, že dorazí až 300 tisíc fanoušků nejen z Česka, ale i ze zahraničí.

Smuteční síň, kde se budou moct poklonit zpěvákovi zesnulému 1. října, bude otevřena v 8:00. Lidé budou moci přicházet až do 22:00, v případě velkého zájmu bude otevřeno do půlnoci.

V sobotu se pak ve svatovítské katedrále bude konat zádušní mše pro uzavřenou společnost, kterou organizuje Gottova rodina. Pozvánky podle dostupných informací dostalo až několik set lidí!

Mezi nimi nechybí ani saxofonista Felix Slováček (76) a pianista Pavel Větrovec (70). Ti se měli v chrámu se svým kolegou rozloučit jeho písněmi. Jenže to jim církev zakázala! A nepomohlo ani to, že se za ně na arcibiskupství přimlouvala vdova Ivana Gottová (43)!

Větrovec se Slováčkem dali podle deníku Aha! dohromady tříminutovou směsku písní Karla Gotta, kterou měli v plánu v katedrále zahrát. „Byl to Už z hor zní zvon nebo Zavřu teď krám s básněmi a jiné, prostě takové, které by kostelu rozhodně neškodily,“ vysvětluje Větrovec.

Ivana Gottová sice volala přímo na arcibiskupství, ale ani ona církev neobměkčila! „Potom mi ale sdělila, že znovu volala na arcibiskupství a že program v katedrále podléhá přísným liturgickým zákonům a že jí je to moc líto,“ dodal zklamaný pianista.

V chrámu přesto zazní písně v podání předních interpretů. Zazpívá například Lucie Bílá (53), Eva Urbanová (58) i Štefan Margita (63). Všechny tři oslovila přímo vdova, která si od nich přála konkrétní písně. Tyto skladby přitom arcibiskupství schválilo. Svatovítským chrámem tak zazní Ave Maria v podání Bílé nebo církevní píseň Panis angelicus (Andělský chléb) v podání Margity a Urbanové.

Témata: Karel Gott Katedrála sv. Víta Ivana Gottová Felix Slováček Lucie Bílá štefan margita