Karel Gott (†80) naposledy zpíval… Svědek promluvil!

Karel Gott 9

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

5. října 2019 10:20 | Aktualizováno: 5. října 2019 22:11

Karel Gott ještě letos stihl několik koncertů, ten poslední na festivalu Benátská však musel s nelibostí zrušit, ačkoliv se na něj pilně připravoval. Během zkoušek pravděpodobně zpíval naposledy, svědkem toho byl kapelník Pavel Větrovec. Co se mu vybaví?

Minimálně do příští soboty budou lidé truchlit nad smrtí legendárního zpěváka Karla Gotta, k jehož nejbližším spolupracovníkům patřil v posledních letech Pavel Větrovec. Kapelník smutnou zprávu svým způsobem přivítal. „Dominují ve mně dva protichůdné, a přitom zároveň se doplňující pocity: obrovský smutek a veliká úleva,“ přiznal pro web ahaonline.cz.

Svá slova vzápětí vysvětlil vlastní zkušeností s nemocí. Akutní leukémii totiž prodělal jeho syn. „Dokážu si tedy představit, co asi Karel musel prožívat. A prognóza hovořila dost jednoznačně – transplantace kostní dřeně nutná k vyléčení pro Karla nepřipadala v úvahu. Bylo to tedy už jen prodlužování utrpení a čekání na... Proto ten pocit úlevy,“ konstatuje.

Gott podle něj s nemocí statečně bojoval. Bohužel prý ale přicházely vlny, kdy mu jednou bylo skvěle a druhý den bylo zle. „Že by ale přestal zpívat a začal se trochu šetřit, tak to ho asi nikdy nenapadlo. Bral to za svoji povinnost, za svoje poslání, pro které se narodil. Pro něho bylo publikum opravdu nadevše,“ nechal se slyšet Větrovec.

I proto Mistr dlouho nechtěl zrušit vystoupení na festivalu Benátská, na které pilně zkoušel. Tehdy nejspíš zpíval naposledy. „Pokud si Kája ještě potom nezazpíval doma, tak to bylo opravdu naposledy. Zkoušku jsme ale nedotáhli do konce, protože ho na ni Ivanka přivezla rovnou z nemocnice, kam musel pravidelně dojíždět, a neudělalo se mu dobře,“ líčí kapelník.

„Všichni jsme ho tam tehdy prosili téměř na kolenou, ať to vystoupení vzdá a zruší. Vždyť ještě dva dny předtím byl hospitalizován kvůli zápalu plic. On ale zlobil a vzdát to nechtěl. Přišel k rozumu až večer a koncert odvolal. A musím přiznat, že se mi tehdy ulevilo,“ vzpomíná.

Větrovec tenkrát vytušil, že se na pódiu s Gottem už neobjeví. „V koutku dušičky jsem věděl, že to tak bude, ale nechtěl jsem si to moc připustit,“ dodal na závěr.

Témata: Karel Gott