Karel Gott (†80) psal biografickou knihu: Jaký bude její osud?

Karel Gott 10

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

4. října 2019 18:34

Fanoušci dobře věděli, že Karel Gott pro ně kromě dokumentu připravuje i biografickou knihu, kterou sám sepisoval. Její osud je ovšem po smrti legendárního zpěváka nejistý. Ještě před měsícem na ní přitom Mistr pracoval.

„A teď se konečně pouštím do fotek…“ Těmito slovy komentoval před necelým měsícem Karel Gott práci na připravované autobiografické knize, která měla vyjít příští rok. Momentálně je ovšem její osud přinejmenším nejasný.

ČTK se na případné vydání pamětí či jiné publikace, ať už o zpěvákovi či reedice textu napsaného jím samým, ptala v nakladatelstvích Slovart, Grada, Moda, XYZ, které je součástí Albatros Media, a Euromedia Group. Jejich zástupci uvedli, že žádnou knihu vztahující se ke Karlu Gottovi aktuálně neplánují.

„Euromedia Group o tom, že pan Gott paměti připravuje, věděla z médií, ale žádná jednání ohledně možnosti vydání této knihy u nás neproběhla. Nemáme ani informace o tom, v jakém stadiu práce na knize jsou. Samozřejmě z hlediska čtenářů bude dobře, pokud se kniha dokončí, a budou si ji moci přečíst,“ sdělil ředitel nakladatelství Euromedia Group Antonín Kočí.

Nakladatelství podle jeho slov dává přednost autorizovaným biografiím. „Nepovažujeme za slušné, když se někteří autoři přiživují na slávě různých známých osobností tím, že zkompilují jejich již publikovaná vyjádření pro různá média, a vydávají je za exkluzivní zpověď. Zde jde také o otázku autorských práv, která by měla být s danou osobností či s jeho dědici vyjasněna, než se autor rozhodne knihu napsat,“ vysvětlil Kočí.

O připravované knize Gotta promluvil hudebník a organizátor festivalu Benátská! Petr Pečený. „S Karlem jsme se naposledy potkali, když jsme za ním byli s Lou Fanánkem Hagenem u něho doma na Bertramce ohledně knížky vzpomínek, kterou psal. On od nás chtěl, abychom si vzpomněli na tu kapitolu, kdy jsme rozjeli akci Gott na Hrad. Celou dobu vyprávěl vtipy a strašně jsme se u toho nasmáli,“ popsal Pečený.

Gottovi už byla věnována řada knih včetně množství neautorizovaných publikací, a to i v zahraničí. Fenomén legendárního zpěváka se promítl i do knihy Gottland úspěšného polského spisovatele Mariusze Szczygiela.

Témata: Karel Gott