Karel Gott zemřel (†80): První reagovala milenka!

Karel Gott 28

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

3. října 2019 18:17

Na zprávu o úmrtí Karla Gotta překvapivě reagovala jako první jeho exmilenka Alice Kovacsová (52), se kterou udržoval vztah několik let. Až po ní se přidaly ostatní celebrity.

"Nikdo neví, co je smrt, a přece se jí všichni bojí, jako by uznávali, že je největším zlem, třeba je pro člověka největším dobrem." — Platón. Tato slova napsala podle Blesku na sociální síti Alice Kovácsová, která s Gottem měla několik let poměr.

Deník upozornil, že slova o smrti napsala ještě dříve, než Česká tisková agentura smrt slavného zpěváka oficiálně oznámila. Až poté se s reakcí přidaly ostatní celebrity.

Eva Pilarová, která s ním zpívala například ve filmu Kdyby tisíc klarinetů, přijala zprávu s velkým zármutkem. "Co k tomu mohu říct. Ať řeknu cokoliv, tak to vyzní jako fráze. A neříkat nic, to nejde, protože Karel znamenal pro spoustu lidí strašně moc. Mrzí mě to, když jsem ho viděla na oslavě jeho narozenin, tak mě nenapadlo, že je to naposledy. Je mi to moc líto, byl to kamarád," uvedla.

Zpěvačka a kytaristka Lenka Filipová označila Gotta za svůj vzor na jevišti. "Znala jsem ho od svých studentských let, kdy mi dal příležitost být jeho hostem a dal mi mnoho užitečných rad. Měla jsem příležitost se od něho hodně naučit. Vždycky jsem ho obdivovala a měla jsem k němu úctu dodnes, i když jsme si už jako kamarádi tykali. Byl to obdivuhodný pokorný člověk, který miloval svoji profesi," sdělila Filipová.

Gottův dlouholetý spolupracovník Felix Slováček na dotaz České televize, jak si Gotta bude připomínat, řekl: "Já si ho nemusím připomínat, já ho mám v sobě. Mám ho úplně pod kůží, já ho mám pořád v srdci."

Olga Malířová Špátová, která s Gottem natáčela dokumentární film, na zpěváka vzpomíná jako na statečného a vyrovnaného člověka. "Měl by být pro nás vzorem tím, jak byl slušný a gentlemanský. Nikdy jsem nezažila člověka s tak velkou kariérou, tak velkým talentem a současně tak slušného a s takovou pokorou," uvedla.

Textař Michal Horáček označil Gotta za "posla dobrých zpráv i dobách, které nebyly zvlášť dobré". "Karel Gott byl v jistém smyslu více než člověk, byla to instituce. Jeho hlas provází celý můj život. Disponoval nějakým zvláštním kouzlem, které na mě tolik nepůsobilo, ale byl jsem svědkem toho, jak mohutně působí na spoustu lidí. On chtěl být vždycky poslem dobrých zpráv, což mu mnozí vyčítali, protože byl poslem dobrých zpráv i v dobách, které zvlášť dobré nebyly. Ale on nabízel jistotu a uklidnění a je vidět, že kápnul obrovskému počtu lidí do noty," sdělil Horáček.

"Všechna velká slova už byla řečena, takže mohu jenom dodat, že po Karlovi zůstane prázdno," podotkl hudebník Ondřej Hejma.

S velkou lítostí přijali zprávu o úmrtí Gotta také bratři Jan a Václav Neckářovi. "Měli jsme ho rádi, od doby, kdy začínal, byl něco jako zjevení. S mým bratrem (Václavem Neckářem) si stejně jako třeba s Waldemarem Matuškou nekonkuroval, protože každý měl své jiné publikum," uvedl hudebník Jan Neckář. "Pamatuju se, že když jsme ho na začátku šedesátých let poprvé viděli v televizi, naše maminka prohlásila, že jednou bude hrozně moc slavný. A nemýlila se," dodal.

Témata: Karel Gott Alice Havelková (dříve Kovácsová)