Karel Gott (†80) PLAKAL! Jak překonával SMRT a UTRPENÍ?

Karel Gott 10

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

2. října 2019 16:20

Zesnulý Karel Gott měl kolem sebe řadu spolupracovníků, kteří na něj rádi vzpomínají. Jednou z nich je i Jitka Zelenková, která byla členkou dívčí skupiny, která doprovázela Karla Gotta.

I díky tomu mohla mnohonásobného slavíka dobře poznat! Její vzpomínky jsou zachyceny třeba v knize Náš Karel, která byla vydána před Gottovými nadcházejícími osmdesátinami.

Jitka Zelenková promluvila třeba o tom, jaký byl Karel Gott zamlada. Na štacích se prý snažili moc neflámovat. „My naopak chtěli, aby Karel neponocoval. Byl noční zvíře. Po vystoupeních se vždycky dlouho podepisoval, v Německu pak často ještě dlouho seděl se svým místním managementem,“ vzpomíná zpěvačka.

Někdy se ale i po koncertě ještě věnovali práci. „Nebo jsme byli takoví blázni, že jsme si naše vystoupení natáčeli a pak jsme se sešli na pokoji a poslouchali, jestli nám to ladí, kde se staly chyby... Vždycky bylo nahlášené, u koho je večírek, ale poslouchali jsme tam spíš naši práci,“ cituje Zelenkovou Blesk.

Promluvila i o tom, jestli legendární zpěvák někdy pil. „Když byl v hlubokém soukromí, dokázal se napít. Ale vždycky udržel glanc. Snad jen jednou u Felixe Slováčka pil víno jako vodu. Museli jsme mu zabránit, aby odjel autem,“ popisuje se smíchem Zelenková.

Jinak prý ale zpěvák nezapíjel ani žal či svá trápení. „Karel na sobě nikdy nenechal znát slabost. Krátce poté, co jsem k němu nastoupila a měli jsme u něj poradu, co kdo bude zpívat v pořadu Karel Gott ve Slaném, za námi přišel hudební aranžér Jarda Dřevikovský a řekl: Volové, Jirka Štaidl se zabil. Pro Karla to byla obrovská rána,“ vzpomíná na smutné chvíle.

Slzu prý ale Gott uronil jen zřídka. „V tomhle je opravdu tvrďák. Byla jsem u toho, když mu zemřela máma a později i táta. Byl koncert, ale žádné odříkání. Měl odpovědnost za vyprodaný sál. Nikdy na sobě nedal znát jakoukoliv slabost,“ říká zpěvačka s tím, že ho viděla plakat jen jednou. To ale nešlo o slzy smutku, ale naopak dojetí.

Témata: Karel Gott Jitka Zelenková