Karel Gott zemřel: S otcem marně hledal společnou řeč!

Karel Gott 8

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

2. října 2019 12:06

Karel Gott zemřel, o jeho úmrtí dnes informovala manželka Ivana. Cesta legendárního zpěváka k hudbě byla poměrně trnitá, především s tátou Karlem marně hledali společnou řeč. V jaké profesi si přál syna vidět?

Karla Gotta si v těchto hodinách připomínáme především jako legendárního zpěváka, nechybělo však mnoho a jeho kroky mohly vést úplně jinam. Neuspěl totiž na přijímacích zkouškách na pražskou UMPRUM neboli Uměleckoprůmyslovou školu, a tak se vyučil elektromontérem a začal pracovat v ČKD.

Ze zaměstnání si ovšem začal odskakovat k mikrofonu, což se nelíbilo především jeho otci Karlovi. Tatínek neměl pro synovy umělecké sklony pochopení a trval na tom, že se musí nejprve vyučit poctivému řemeslu.

Sám Gott v roce 1986, pár let po otcově smrti, v dokumentu vzpomínal, že když se v roce 1960 rozhodl definitivně odejít z ČTK a začít se profesionálně věnovat zpěvu, míval špatné sny o tom, jak zpívá před sálem, kde sedí pouze mistr a jeho otec, který říká: „Proč jen se ten chlapec raději nedržel řemesla.“

Naopak umělecky založená maminka Marie svého syna všemožně podporovala - a to jak v malování, tak ve zpěvu. Bezpochyby pak cítila obrovskou satisfakci, když se dočkala toho, jak velkou, obdivovanou a dokonce mezinárodní pěveckou hvězdou se její syn stal. I otec Karel nakonec musel uznat, že syn zvolil řemeslo správně.

Témata: Karel Gott