O čem Karel Gott mlčel? Zmařená emigrace a další tajemství!

Karel Gott 6

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

2. října 2019 11:40 | Aktualizováno: 2. října 2019 13:51

Karel Gott byl výřečný a zábavný člověk, stačí vzpomenout na jeho proslovy při přebírání nejrůznějších cen. Legendární zpěvák, o jehož úmrtí dnes informovala manželka Ivana Gottová, však měl i svá tajemství. O čem Mistr raději mlčel?

Karel Gott měl za sebou kariéru, kterou mu mohl závidět úplně každý, v jeho životopise však existují i kapitoly, které jsou poměrně rozporuplné. Sám legendární zpěvák, který v úterý před půlnocí zemřel, o nich raději mlčel.

Psal se rok 1971 a Gott se s bratry Štaidlovými rozhodl emigrovat do Západního Německa. Když se po vypršení platnosti víza nevrátili, následovaly represe vůči Gottovým rodičům či razie v Jevanech. Emigraci řešily i nejvyšší politické kruhy.

Gustáv Husák tehdy slíbil Gottovi beztrestnost za návrat domů. Komunisté na Mistra tlačili i pomocí výhrůžek diskreditací, hrozili mu zveřejněním údajných sexuálních afér. Historici se dodnes neshodnou na tom, kdo komu podlézal. V archivech se totiž našel i dopis, který údajně napsal Gott Husákovi. Zpěvák jeho autenticitu nikdy nepotvrdil, do země se ale vrátil.

Ještě jeden „škraloup“ v souvislosti s minulým režimem má Gott na svědomí. Jde o podpis tzv. Anticharty, kterým komunisté „legitimizovali“ pronásledování signatářů Charty 77 a odradili další lidi od podpisu. Gottovi až do smrti podpis mnozí lidé vyčítali.

Do potíží se však dostal i po převratu. V roce 1993 založili kontroverzní podnikatelé František Mrázek a Miroslav Provod nadaci Interpo, která se měla starat o pozůstalé po zesnulých policistech. Spolupráce ale dlouho netrvala, Gott brzy z nadace vystoupil kvůli obvinění z praní špinavých peněz i lidem, kteří se kolem ní motali.

Témata: Karel Gott