Karel Gott zemřel: CO JSTE O NĚM NEVĚDĚLI!

Karel Gott 7

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

2. října 2019 11:04 | Aktualizováno: 2. října 2019 22:55

Česko truchlí, legendární zpěvák Karel Gott už není mezi námi. Pojďte si se stars24.cz připomenout některé méně známé kapitoly života největší hvězdy tuzemské pop-music.

Celé Česko truchlí. V úterý krátce před půlnocí zemřel legendární zpěvák Karel Gott. V červenci oslavil 80. narozeniny, pár týdnů nato fanouškům po vleklých zdravotních problémech oznámil, že trpí akutní leukémií. ČTK sdělila zprávu o jeho úmrtí mluvčí Aneta Stolzová.

I v souvislosti s letošním životním jubileem se v médiích objevila spousta zajímavostí o Karlu Gottovi, jehož život je bez debat velice dobře zmapován. Přesto nejspíš existují věci, které jste o legendárním zpěvákovi nevěděli.

Jako zpěvák začal vystupovat v 50. letech, zároveň pracoval v ČKD. Zprvu ovšem nezpíval pod svým jménem, ale pod pseudonymem Karel Matějíček. „Ten pseudonym jsem si ale nedal proto, aby se o tom táta nedozvěděl, ale proto, abych mu neudělal ostudu,“ vysvětloval letos v rozhovoru pro vydavatelství Supraphon.

Málokdo ví, že Gott se v přelomovém roce 1968 objevil i v prestižní hudební soutěži Eurovizi. Reprezentoval v ní ovšem Rakousko a s německy zpívanou písní Tausend Fenster se umístil na třináctém místě.

Ač strávil velkou část svého života v zemi Východního bloku, měl možnost se potkat s řadou slavných hudebníků ze západního světa. Stačí jmenovat amerického zpěváka Franka Sinatru, jazzového hudebníka Dukea Ellingtona či člena legendárních Beatles Johna Lennona.

Snad každý Čech naopak ví, že Gott byl doslova hegemonem ankety Zlatý slavík, v níž kraloval 42krát. Porazit jej dokázalo jen sedm lidí: Waldemar Matuška, Miro Žbirka, Peter Nagy, Dalibor Janda, Pavol Habera, Daniel Hůlka a naposledy Tomáš Klus.

Karel Gott je držitelem řady dalších ocenění. Od bývalého prezidenta Václava Klause obdržel Medaili za zásluhy I. stupně, je také čestným občanem rodné Plzně, od domovské Prahy dostal Záslužnou medaili za přínos městu. V červnu 2011 převzal v Moskvě Řád Jurije Gagarina.

Po revoluci se kromě zpěvu začal věnovat i podnikání. Spolu s Františkem Janečkem založil agenturu GOJA, kterou využíval k vydávání alb a pořádání koncertů.

Témata: Karel Gott