KAREL GOTT (†80): BŮH ROCKENROLLU JE MRTVÝ! Česko pláče, svět v šoku

Karel Gott 2

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

2. října 2019 10:25 | Aktualizováno: 4. října 2019 18:41

Zpěvák Karel Gott (†80) zemřel. V posledních měsících trpěl akutní leukémií, která ho připravila o život. Světové proslulý umělec zemřel v úterý krátce před půlnocí doma v kruhu své rodiny.

Zpěvák Karel Gott trpěl akutní leukémií a ambulantně se léčil ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Gott bojoval se zdravotními problémy i v roce 2016. Už v té době ale prohlásil, že ani po těžké nemoci se nehodlá s hudební kariérou rozloučit.

V listopadu 2015 lékaři Gottovi diagnostikovali nádorové onemocnění mízních uzlin. Chorobu objevili při operaci náhlé příhody břišní, které se zpěvák podrobil několik dní předtím v Institutu klinické a experimentální medicíny. Gott ihned zahájil cílenou onkologickou léčbu na hematologické klinice Všeobecné fakultní nemocnice, celkem do konce února 2016 absolvoval šest chemoterapií a 18. března oznámil, že nádorové onemocnění vymizelo.

Začátkem května 2016 podstoupil Karel Gott plánovanou operaci břicha, do nemocnice se vrátil ještě 13. února 2017 kvůli akutní střevní neprůchodnosti způsobené srůsty.

K vystupování na veřejnosti se Gott vracel jen pomalu, ještě koncem listopadu 2015 nicméně za mohutných ovací osobně převzal čtyřicátého Zlatého (či Českého) slavíka. Později se svěřil, že návrat bude trvat dlouho. "Moji lékaři mi však slíbili, že se mi hlas vrátí, stejně jako ostatní životní síly. K tomu je ale ještě dlouhá cesta," řekl v prosinci 2015.

Jedním z prvních Gottových veřejných vystoupení byla 1. září 2016 účast na představní nového automobilu Škoda Kodiaq v Berlíně, 10. října téhož roku pak zpíval v pražské Malostranské besedě, o dva dny později představil album s názvem 40 slavíků, na kterém jsou vedle osvědčených hitů i dvě novinky, a 15. října 2016 zpíval na koncertu "Český mejdan s Impulsem" v O2 areně. V květnu 2017 se vrátil i na velké pódium, a to koncertem Karel Gott still aLIVE v Divadle Hybernia.

Loni v únoru byl Gott hospitalizován kvůli silné chřipce ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Z důvodu nemoci zrušil například vystoupení na plese v Českých Budějovicích i na Česko-Slovenském plese v pražském Obecním domě. Po propuštění z nemocnice jeho mluvčí Aneta Stolzová oznámila, že se cítí dobře a nemusí zrušit žádné naplánované vystoupení. Například loni 12. června vystoupil za doprovodu Boom!Bandu Jiřího Dvořáka na samostatném koncertě ve vyprodané pražské O2 areně.

Karel Gott letos 14. července oslavil osmdesátiny. Gottovo jubileum měl původně doprovázet narozeninový koncert v pražské O2 areně. Zpěvák ho však zrušil, jeho mluvčí to zdůvodnila Gottovou oslabenou imunitou.

Letos v červenci Gott kvůli akutnímu zápalu plic zrušil své vystoupení na festivalu Benátská! v Liberci, které mělo být jeho posledním letošním veřejným vystoupením. Na festivalu chtěl oslavit své 80. narozeniny.

Karel Gott za svoji více než šedesátiletou kariéru vydal skoro tři stovky alb, první už v roce 1965, na svém kontě má desítky milionů prodaných desek. Zlatým a Českým slavíkem byl například zvolen dvaačtyřicetkrát, naposledy předloni. Gott je velmi populární též v Německu, na Slovensku i v Rusku.

Česko pláče

Za nesmírně zarmucující zprávu pro celé Česko označil Gottovo úmrtí prezident Miloš Zeman. Gott se podle něj rozdával druhým, daroval svůj život celým generacím. Premiér Babiš považuje zpěváka Karla Gotta za jednoho z největších Čechů, které měl tu čest zažít. Mistře, vážil jsem si Vás, uvedl dnes premiér na twitteru.

Gottovi kolegové na něj vzpomínají jako na kamaráda a vtipného člověka. Eva Pilarová, která s ním zpívala například ve filmu Kdyby tisíc klarinetů, přijala zprávu s velkým zármutkem. "Co k tomu mohu říct. Ať řeknu cokoliv, tak to vyzní jako fráze. A neříkat nic, to nejde, protože Karel znamenal pro spoustu lidí strašně moc. Mrzí mě to, když jsem ho viděla na oslavě jeho narozenin, tak mě nenapadlo, že je to naposledy. Je mi to moc líto, byl to kamarád," řekla ČTK zpěvačka.

Zpráva o úmrtí Karla Gotta zasáhla také české sportovce. Jeho písně často zněly v kabinách předních fotbalových nebo hokejových klubů.

"Jeho píseň C'est la vie zní pravidelně z úst našich fanoušků a hráčů po zápasech. I proto nás zpráva o odchodu plzeňského rodáka Karla Gotta hluboce zasáhla," napsalo na sociálních sítích vedení fotbalistů Viktorie Plzeň.

"Všichni v našem klubu jsme s lítostí přijali zprávu o odchodu Karla Gotta. Šlo o jednu z nejvýraznějších postav naší země, jejíž písně často zněly i naší kabinou. Odpočívejte v pokoji, Mistře!" uvedli fotbalisté pražské Sparty.

Slavia by ráda uctila zpěvákovu památku před dnešním večerním zápasem Ligy mistrů proti Borussii Dortmund. "O uctění památky Karla Gotta jednáme se zástupci UEFA," řekl webu Sport.cz tiskový mluvčí Slavie Michal Býček. "Nejednalo by se o minutu ticha před zápasem, ale uctění památky po rozcvičce obou týmů," dodal.

Tuzemské televize kvůli zpěvákově úmrtí přerušily dnešní vysílání mimořádnými vstupy. Zařazují pořady s umělcem a chystají změny večerního programu.

Světová média jsou v šoku

Medailonky k úmrtí Karla Gotta přináší řada rakouských médií, která píší o legendárním zpěvákovi, jehož hity spojily několik poválečných generací. Mnohá z nich uvádějí, že "Zlatý hlas z Prahy" se proslavil mimo jiné písní Včelka Mája, připomínají ale i další z desítek hitů a také to, že v roce 1968 reprezentoval Rakousko v hudební soutěži Eurovize.

Úmrtí Karla Gotta zaznamenala i v Rusku, kde byl zpěvák velice populární, místní média v čele se státní tiskovou agenturou TASS. Ta českého zpěváka označila za "hvězdu světové populární hudby první velikosti".

TASS poznamenal, že Gott během své pěvecké dráhy nahrál více než 2000 písní. "Nejprodávanějším zůstává album Karel Gott, které vyšlo v Sovětském svazu v roce 1977 nákladem 4,5 milionu kusů," tvrdí agentura.

Zlatý hlas z Prahy utichl, píše dnes o smrti Karla Gotta německá agentura DPA. V Česku byl zpěvák legendou, připomíná zase list Süddeutsche Zeitung. Zapsal se i do německých srdcí, míní televize n-tv. Na úmrtí 80leté české hvězdy reagují prakticky všechna německá média.

Dnešní zprávu o úmrtí Karla Gota přinášejí i polská média s komentáři, že navždy odešel nejslavnější český zpěvák, legenda, která byla označována za Franka Sinatru východního bloku.

"Byl velice populární nejen v Česku, ale také v Německu a Rusku," uvedla rozhlasová stanice TOK FM a poznamenala, že Karel Gott, nejslavnější zpěvák české populární hudby, od roku 1965 vydal skoro 300 alb a prodal desítky milionů desek.

Témata: Karel Gott