Tomáš Klus se vyjádřil ke Grétě! OSTRÝ VZKAZ POLITIKŮM!

Tomáš Klus 6

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

1. října 2019 16:25

Aktivistka Greta Thunbergová před několika dny šokovala svět ostrým prohlášením ke klimatickým změnám. Od té doby ji přetřásají politici i odborníci ze všech koutů světa. Tomu ale nerozumí zpěvák Tomáš Klus.

Klus nechápe, proč se v médiích ke Gretě vyjadřují hlavně ekonomové, psychologové, celebrity, a podle jeho slov "obecně k tématu nekompetentní osoby, vypočítavající uhlíkové stopy jejího pohybu, tlumočící zkazky o konci světa, popřípadě dávají k dobru teorie o zeleném spiknutí?"

Dodal, že Greta sama cílí svou kampaň na politiky a ústředním motivem je Naslouchejte vědcům. "Proč tedy plašící se veřejnost nejprve, namísto výše uvedených expertů, z omylu nevyvádí ti, kteří problematice klimatických změn opravdu rozumí, protože se jí věnují, studují ji a já nevím, co se s ní dá všechno dělat. Proč nedáváme prostor nejprve tomu, jestli to, o co se tu hádáme, je nebo není pravda?" ptá se.

Spekulace podle něj jen posilují chaos, už tak dost přifoukávaný domácími strastmi. "Proto prosím politickou reprezentaci naší země, aby v zájmu vyjasnění otázky, která prokazatelně frustruje občany a rozeštvává daňové poplatníky, otevřela prostřednictvím médií veřejnou diskuzi s vědci a jednou pro vždy dala zelené hysterii červenou, nebo potvrdila její platnost a zachovala se podle toho. V úctě, občan a daňový poplatník Klus," dodal zpěvák.

"Neměla bych tu být, měla bych být ve škole, na druhé straně oceánu," řekla během své předem připravené řeči na klimatické konferenci mladá švédská aktivistka Greta Thunbergová. "Jak jste mohli? Vašimi prázdnými slovy jste mi ukradli mé sny a mé dětství," dodala třesoucím se hlasem. Mladí lidé ale podle ní již začínají "rozumět zradě" politiků.

Thunbergová začala již před více než rokem pravidelně v pátek protestovat u švédského parlamentu. Svou činností inspirovala vznik studentského hnutí Fridays for Future (Pátky pro budoucnost), v jehož rámci studenti místo pátečního vyučování stávkují a požadují důraznější postup proti zhoršování životního prostředí.

"Jestliže nás necháte na holičkách, nikdy vám to neodpustíme," vzkázala mladá Švédka světovým vůdcům. "Změna ale přichází, ať se vám to líbí, nebo ne," uzavřela.

Témata: Tomáš Klus Greta Thunbergová (aktivistka)