Karel Gott a leukémie: MŮŽE SE VŮBEC VYLÉČIT?

Karel Gott 7

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

28. září 2019 8:44 | Aktualizováno: 29. září 2019 10:56

Karel Gott před několika dny šokoval Česko zprávou o tom, že trpí akutní leukémií, tedy onemocněním, krevních buněk, při kterém v kostní dřeni vznikají atypické blasty. Šance na vyléčení existuje, není ale stoprocentní.

"Zhruba před rokem a půl se u mě objevila porucha krvetvorby v podobě myelodysplastického syndromu," uvedl před pár dny Gott a doplnil, že i přes několik druhů léčby přešlo toto onemocnění v uplynulých měsících v akutní leukémii.

"Podstupuji ambulantní léčbu a dojíždím do nemocnice na kontroly, v rámci kterých lékaři sledují můj celkový zdravotní stav," dodal Gott na facebooku, kde se dočkal obrovské podpory fanoušků.

Myelodysplastický syndrom je způsoben mutací kmenové krvetvorné buňky a postihuje asi 4,5 lidí na 100 tisíc obyvatel. Nejčastěji se objevuje v seniorském věku a naděje na vyléčení se různí.

Velmi záleží na tom, v jak fázi byla nemoc zachycena. Při leukémii se blasty nekontrolovaně množí a zabraňují tak kostní dřeni, aby produkovala zdravé krevní buňky. Výsledkem mohou být až kilogramy nádorových buněk v krvi.

Průměrná délka dožití se při neúspěšné léčbě podle některých studií pohybuje kolem dvou let, s přibývajícím věkem se ale snižuje. Problémem jsou zejména komplikace, které nemoc doprovází.

Léčba samotná trvá i několik let a v současné době je jejím primárním cílem dostat pacienta do remise, tedy do stavu, kdy se v kostní dřeni nenachází blasty.

Témata: Karel Gott