Karel Gott a rakovina: ZOUFALSTVÍ!

Karel Gott 6

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

25. září 2019 11:18 | Aktualizováno: 25. září 2019 17:52

Karel Gott už sám jednou zákeřnou rakovinu porazil, s touto nemocí se však poprvé setkal už o mnoho let dřív u jednoho ze svých nejlepších přátel. Žena zesnulého Rudolfa Rokla zavzpomínala, jak Mistr reagoval, když se o onemocnění kamaráda dozvěděl.

Karla Gotta si nádorové onemocnění našlo poprvé před pár lety a letos znovu, o jeho první setkání se zákeřnou rakovinou ale nejde. Chorobu už dříve postihla jeho kamaráda, klavíristu Rudolfa Rokla. „Když Rudla poprvé onemocněl, byl to Karel, kdo mu zachránil život,“ vzpomíná v rozhovoru pro blesk.cz Giovanna Roklová.

Rokla postihla rakovina hlasivek. „Začalo to tak, že si Karel všiml, že Rudla divně chraptí, tak ho vzal s sebou k profesorovi Bláhovi, bez řečí, úplně jako mladšího bráchu. A Bláha řekl, že se jedná o dlaždicový karcinom, a že musí okamžitě zasáhnout,“ líčí manželka klavíristy, který původně odmítal radikální operativní řešení.

„Karel, jak byl pořád s námi, šel se mnou a s Patrikem do nemocnice, jenže Rudla za žádnou cenu nechtěl, aby ho operovali. Že si hrtan vzít nenechá. Že radši umře. A Karel do něj tak mluvil… až ho umluvil. Říkal mu, že on přeci mluví prsty, že bude dál hrát… Kdyby ho Karel nedonutil, zemřel by. Karel mu daroval život,“ popisuje vdova.

Rokl totiž rakovině podlehl, když se po pár letech vrátila. Situace tehdy byla prý od začátku beznadějná. „Karel byl zoufalý stejně jako já. Říkal, že Rudla musí žít. Dodnes si to pamatuji,“ říká Roklová s tím, že nemoc se na manželovi hodně podepsala. „Ani Karla nepoznával, jen mě.“

Témata: Karel Gott