Karel Gott a akutní leukémie: Pomůže přelomová léčba ze zahraničí?

Karel Gott 5

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

24. září 2019 13:35 | Aktualizováno: 27. září 2019 22:34

S akutní leukémií bojující zpěvák Karel Gott se svěřil do péče lékařů a věří, že jeho boj se zákeřným nádorovým onemocněním bude opět úspěšný. Pomůže mu k tomu přelomová léčba známá ze zahraničí?

Karel Gott už nějaký čas trpí akutní leukémií. Ačkoliv se zákeřné nemoci nevzdává bez boje, spousta odborníků maluje čerta na zeď. Jak vás informoval stars24.cz, jistou naději pro pacienty s leukémií představuje přelomová léčba přípravkem Kymriah, s nímž však v Česku nejsou velké zkušenosti. V databázi je přitom registrován pro všechny členské státy EU.

„V případě léčivého přípravku Kymriah se jedná o léčivý přípravek pro moderní terapii, konkrétně o genovou terapii. Vlastní buňky pacienta (typ bílých krvinek zvaných T-lymfocyty) jsou geneticky upraveny a vráceny zpět pacientovi,“ prozradila stars24.cz tisková mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Barbora Peterová.

Ústav bohužel potvrdil, že lék v Česku není dostupný. „Léčivý přípravek Kymriah není v ČR obchodován, což je skutečnost, kterou Státní ústav pro kontrolu léčiv neovlivní. Záleží pouze na konkrétním držiteli registračního rozhodnutí, v kterých státech se rozhodne daný léčivý přípravek obchodovat,“ vysvětluje mluvčí.

Příprava léku navíc vůbec není jednoduchá a je potřeba dodržet jasný postup. „Kromě registrace je u tohoto přípravku nezbytné dohodnout s jeho výrobcem způsob odběru buněk, pro což je nutné získat povolení, a také zajistit způsob hrazení léčivého přípravku,“ dodává Peterová.

Témata: Karel Gott