Karel Gott a přelomová léčba leukémie: NOVÉ INFORMACE!

Karel Gott 7

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

20. září 2019 16:57

Přelomová léčba leukémie, s níž mají zkušenosti v USA, představuje naději i pro zpěváka Karla Gotta, který se zákeřnou nemocí už nějaký čas bojuje. Redakce stars24.cz se pokusila zjistit, jaké jsou s přípravkem Kymriah zkušenosti v Česku.

Jak vás stars24.cz dnes informoval, pro zpěváka Karla Gotta bojujícího s akutní leukémií existuje naděje v podobě slibně vypadající biologické léčby z USA, kterou je léčebný přípravek Kymriah. Lék se připravuje pacientům na míru a má podle dostupných informací závratnou úspěšnost 83 procent. Jaké jsou s ním ale zkušenosti v Česku?

Kontaktovali jsme proto renomované tuzemské onkologické pracoviště. „Naše Onkologická klinika 2. lékařské fakulty a Fakultní nemocnice Motol nemá s tímto léčebným přípravkem žádnou zkušenost,“ řekla stars24.cz Hana Frydrychová z Odboru komunikace FN Motol. Odkázala nás přitom na ústav pro kontrolu léčiv.

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) nám zatím na dotazy neodpověděl, ale na svém webu jisté informace o léku Kymriah uvádí. Přípravek je registrován v lékové databázi Evropské unie švýcarskou firmou Novartis. V Česku ovšem podle všeho není dostupný.

Web SÚKL uvádí, že lék není dovážen v rámci souběžného dovozu ani distribuce, nebyl schválen ani dovoz v cizojazyčné šarži. Přípravek není schválen ani v režimu specifického léčebného programu. Vypadá to tedy, že s tímto léčivem nejsou v Česku velké zkušenosti.

V jednom z doprovodných dokumentů jsou pak uvedeny další detaily. Dle něj je přípravek Kymriah imunobuněčnou terapií, která je indikována k léčbě akutní lymfoblastické leukémie a velkobuněčného B-lymfomu. Podáván však může být pouze ve zdravotnickém zařízení s oprávněním k této léčbě za dohledu vyškoleného pracovníka.

Témata: Karel Gott