Jakubiskovi řeší pěkný malér: Miliony na nenatočené filmy!

Jakubisko, Juraj 5

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

16. září 2019 11:43

Juraj a Deana Jakubiskovi mají co vysvětlovat. V médiích se objevily informace o jejich pochybných filmových kšeftech, manželé měli dostat dotační peníze na filmy, které ani po letech vůbec nezačali natáčet.

Je to jen několik měsíců, co vás stars24.cz informoval, že režisér Juraj Jakubisko s manželkou Deanou prodávají luxusní nemovitost kvůli neutěšené finanční situaci. Přilepšit si mohli alespoň díky několikamilionové dotaci od Státního fondu kinematografie, kterou získali na jeden ze svých projektů.

V roce 2015 žádali fond o 10 milionů korun na film Sedminohý Lukáš s odhadovaným rozpočtem téměř 107 milionů korun. Podle informací Expresu nakonec Jakubiskovi obdrželi 6 milionů, a to přestože ve zprávě bylo uvedeno, že se neočekává, že film nějaké peníze vydělá. Šlo přitom o tzv. dotaci s podílem na zisku.

Film zatím rozhodně nevydělává, protože ani nezačal vznikat. Podle serveru přitom manželé získali na jeho vznik ještě další stovky tisíc od českého i slovenského kinematografického fondu. Není to přitom jediný snímek, u kterého volí podobnou taktiku.

Už loni měl mít premiéru megalomanský film Slovanská epopej, jehož rozpočet se měl podle serveru iHned.cz vyšplhat na těžko uvěřitelnou částku přesahující 20 milionů eur. Podle Expresu na něj Jakubiskovi obdrželi dotaci od slovenského Audiovizuálního fondu ve výši 135 tisíc eur. Nepadla přitom ještě ani jedna klapka.

Témata: Juraj Jakubisko Deana Jakubisková