Karel Gott má naději? Takhle porazili leukémii slavní

Karel Gott 9

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

15. září 2019 20:10

Karel Gott není jedinou slavnou osobností, která trpí zákeřnou rakovinou kostní dřeně. V minulosti ji prodělalo mnoho slavných osob. A řada z nich se uzdravila.

Jednou z nejslavnějších celebrit, které prodělaly leukémii, je americký herec Evan Handler. Hvězda seriálu Sec ve městě onemocněla ve dvaceti letech. Po rok trvající nesmírně komplikované léčbě ale nemoc úspěšně porazil.

S leukémii bojovali i sportovci. Miloš Holaň mohl být velkou hokejovou hvězdou, v roce 1993, v pouhých 22 let, nastoupil do NHL, zdravotní prohlídka u něj ale odhalila leukémii. Podstoupil transplantace kostní dřeně, po kterých řval celé noci bolestí, a byl doslova na prahu smrti. Nakonec ale léčbu zvládl.

Pražský fotbalista Slavie Václav Koloušek si nemocí také prošel. Měl strach o život, přišel o vlasy, ale nakonec ho náročné chemoterapie rakoviny zbavily. 

Rakovinu kostní dřeně prodělal i politik Josef Lux. Léčbu podstoupil v USA a transplantace se podařila, nakonec ale zemřel krátce poté na zápal plic.

Mnoho dalších ale nemělo ani takové štěstí, aby se z nemoci vyléčili. Leukémie dostihla například Jiřího Grossmanna, slavného herce, který miloval své diváky natolik, že doslova hrál do poslední chvíle. Zemřel den po svém posledním představení.

Stejná nemoc si vzala i Miloslava Šimka. Herec a komik se proslavil nejvíce jako partner Zuzany Bubílkové v satirických pořadech, boj s nemocí ale přes všechnu léčbu nakonec prohrál.

Témata: Karel Gott rakovina Jiří Gossmann Miloslav Šimek