LEUKÉMIE, Karel Gott a tisíce dalších... Co je to za nemoc a jak se léčí?

Karel Gott 7

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

12. září 2019 13:03 | Aktualizováno: 12. září 2019 19:44

Karel Gott dnes zaskočil celé Česko i některé okolní státy oznámením, že trpí akutní myeloidní leukémií. Legendární zpěvák už nejspíš ví, co to pro něj znamená. O jaké onemocnění tedy jde a jak se léčí?

Karel Gott dnes oznámil fanouškům zdrcující zprávu, legendární zpěvák trpí akutní myeloidní leukémií. Podle jeho slov v ní přešla porucha krvetvorby v podobě Myelodysplastického syndromu, kterou u něj lékaři objevili již před rokem a půl. Co Mistra vlastně postihlo a jaké jsou jeho naděje?

Leukémie se dělí na akutní a chronické, přičemž se uvádí, že akutní myeloidní leukémie je jedním ze 4 základních typů tohoto onemocnění. Je relativně vzácná a vyskytuje se především u lidí nad 60 let věku. Není třeba připomínat, že Gott letos v červenci oslavil už 80. narozeniny.

Podstatou choroby jsou nezralé krvetvorné buňky. Akutní myeloidní leukémie konkrétně vzniká z nezralé formy buňky, která dává postupným zráním vznik některým typům bílých krvinek. Zatímco mnohdy je těžké určit příčinu onemocnění, u Gotta se podle všeho vyvinula z jiné krevní choroby.

Jak se nemoc projevuje? Příznaky bývají zprvu nespecifické, jde např. o únavu, horečky či bolesti kloubů. Navíc mohou být tak nevýrazné, že nález bývá mnohdy dílem náhody. Akutní myeloidní leukémie však postupuje poměrně rychle a neléčeného pacienta může usmrtit v řádu týdnů či měsíců.

Základem léčby je chemoterapie, která má v první fázi za cíl zničit maximum nádorových buněk, v druhé pak zbývající skryté nádorové buňky. Další možností je vysoce riziková transplantace kostní dřeně.

V případě, že pacient není ve stavu, aby bylo možné jej účinně léčit, provádí se sympomatická terapie, při níž se léčí pouze projevy nemoci. Pomáhají transfuze nebo antibiotická léčba. Tento scénář si ovšem nikdo nepřeje.

Témata: Karel Gott