Václav Postránecký (†75): Slib, který nestihl před smrtí splnit!

Václav Postránecký

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

12. září 2019 12:06

Letos se budou už po 25. předávat Ceny Františka Filipovského za dabing. Tentokrát to ale bude o poznání smutnější než kdy dřív! Ocenění měl totiž dostat i nedávno zesnulý Václav Postránecký (†75).

Václav Postránecký bojoval s rakovinou jícnu, 7. května jí podlehl. Nestihl tak splnit jeden ze slibů, které dal svým kolegům. „Těšil se a slíbil mi, že když nebude moct přijet, natočíme zdravici. Už jsme to nestačili,“ prozradil deníku Aha! prezident Herecké asociace Ondřej Kepka (49).

Právě Kepka bude slavnostní předávání cen, které se bude konat příští sobotu, moderuje. „Je to pro mne hodně těžké, byli jsme si blízcí. Václav mě přivedl do asociace, když byl prezidentem on. Taky mě pak přemluvil k režii přímých přenosů z Národního divadla, což jsem předtím nikdy nedělal,“ zavzpomínal Ondřej.

Postránecký měl převzít cenu, to se ale už bohužel nestane. „Volal jsem mu na jaře, že ho chceme ocenit jako českého Dustina Hoffmanna, a nejen jako jeho. Měl velkou radost. Řekl mi, že kdyby mu bylo na podzim moc špatně, natočíme spolu aspoň pozdrav lidem do Přelouče,“ vysvětlil Kepka.

„Fascinovala mě jeho energie a schopnosti, do všeho šel naplno. Bude to pro mne smutné moderování,“ posteskl si Kepka. Za čtvrtstoletí poprvé existence ceny to tak bude poprvé, kdy bude udělena nežijícímu herci. Na předávání 21. září přijede alespoň Postráneckého rodina.

Poslední dny svého života Postránecký strávil doma v milovaných Říčanech u Prahy. Ač bojoval s rakovinou jícnu, podle ženy Heleny odešel na onen svět prakticky bez bolesti. Zemřít doma mezi nejbližšími bylo Postráneckého poslední přání, které se mu vyplnilo.

Témata: Václav Postránecký Ondřej Kepka