Režisér Jan Kačena je ve vážném stavu: 40 minut bez kyslíku a nenávratně zničený mozek!

Jan Kačena (režisér) 3

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

11. září 2019 8:38 | Aktualizováno: 11. září 2019 17:06

Režisér Jan Kačena je v kritickém stavu. Poté, co zkoušel inhalovat výpary Ferdinandova pramene, skončil v nemocnici. Podle jeho blízkých byl bez kyslíku dlouhých 40 minut!

K osudnému incidentu došlo   1. září. Režisér Jan Kačena vlezl v Mariánských Lázních, kde byl hostem Marienbad Film Festivalu, do Ferdinandova pramene, zkoušel zde inhalovat výpary, ztratil vědomí a spadl na dno šachty.

Jeho nehodu na facebooku ihned okomentoval například režisérův kamarád a někdejší brněnský radní Matěj Hollan. „Ježiši Kriste. Víte, že tuhle zprávu si jednou nutně přečtěte, protože Honza Kačena prostě. Kdo ho znáte, víte, o čem píšu. Snad se z toho ještě tentokrát dostaneš. A pokud ano, snad to bude konečně znamenat zvrat v tom, jakým způsobem k životu přistupuješ. Moc na tebe myslím Honzo, zkus to ještě!,“ vzkazoval Kačenovi do nemocnice.

Stav režiséra se ale od té doby výrazněji nezlepšil. Jan Kačena stále leží v Plzni v nemocnici a podle lékařů je téměř jisté, že je jeho mozek nenávratně poškozený, údajně až z 99%. Mozek prý také nevysílá žádné signály a nereaguje na žádné podněty, uvedl server krimi-plzen.cz.

Ve středu by měl být režisér Kačena převážen na Oddělení následné a dlouhodobé intenzivní péče do Mostu. Jeho rodina i přes téměř nulové prognózy lékařů boj nevzdává. „Je nutné myslet na to, ze uvnitř je stále on, dýchá, srdce bije. Slyší. Cítí emoce i doteky. Je to asi jiný vesmír, ale nás určitě vnímá,“ uvedla jeho přítelkyně Kateřina.

Záchranáři Kačenu podle ní po vytažení oživovali asi půl hodiny. „Honza byl bez kyslíku 40 minut. To by laicky znamenalo, že bylo hluboce zasaženo 80 procent jeho mozku. V současném stavu, kdy je v hlubokém kómatu a napojen na přístrojích, se jeho tělo nachází v jakémsi vegetativním stavu, jeho srdce bije, zvládá dýchat, ale jeho vědomí je od nás velice vzdálené," dodala pro Blesk Kateřina.

V Mostu se ale podle všeho režisér nedočká péče, jakou by potřeboval. A tak se ho jeho blízcí pokouší dostat do Prahy. V Motole jej ale bohužel odmítli. Kačenova přítelkyně ale dál doufá. „Udělal velký krok, protože dneska jsem ho dokázala dvakrát vzbudit, držel mě pevně za ruku, svíjel se a strašně se bál. Krčil čelo, snažil se naklánět ke mně, snažil se dotýkat svou tváří té mojí a u toho byl rozrušený," popisuje Kateřina.

„Sestry na to nereagují, ale pro mě to není důležité, protože já vím, že jsem na něj byla napojena a on se nevzdává a bojuje. Je někde hluboko, ale snaží se být tady a my ho známe. Víme, jakej je. Nikdy jsem nevěřila v zázraky a na energie, ale cejtim, že zázraky mohou existovat. Děkujeme všem, kdo nám takhle pomáháte, je to strašně silný! Honza je silnej, to musí zmáknout! Pojď, Honzo, už domů!" povzbuzuje svého partnera Kateřina. V pondělí čekají režiséra velké testy, které mají ukázat, zda je jeho mozek ještě schopný regenerace, informovala Kateřina na facebooku.

Jan Kačena se narodil v roce 1982. Základní školu a gymnázium absolvoval v Mostě, v roce 2008 zakončil studia divadelní dramaturgie na brněnské JAMU. Věnuje se především divadelní režii. Ve svých filmech jako Noc na Enterprise (2012) nebo Blackfoot (2014) pracuje s cíleným amatérismem a nedotažeností.

Témata: Jan Kačena (režisér) Matěj Hollan