Jiřina Bohdalová: Drsné obvinění a bolestivé trápení!

Jiřina Bohdalová 7

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

6. září 2019 12:15 | Aktualizováno: 7. září 2019 14:33

Jiřina Bohdalová sice patří už dlouhá desetiletí k nejoblíbenějším českým herečkám, přesto byla doba, kdy jí někteří nemohli přijít na jméno! Jednu dobu tak Bohdalová dokonce spekulovala, že s herectvím nadobro skončí!

Jiřina Bohdalová po sametové revoluci neprožívala nejveselejší období. Byla totiž nařčena ze spolupráce s StB. Herečka byla tak zoufalá, že dokonce uvažovala o tom, že pověsí kariéru na hřebík!

Bolestnou kapitolu z jejího života, na kterou teď upozornila kniha 1989 očima 30, ukončil až soud! Sama herečka o této době mluvit odmítá. Místo ní o všem promluvil režisér a její kamarád Zdeněk Zelenka (64).

„Paní Bohdalová, když se vrátila ze zahraničí a zjistila, že je uvedena ve svazcích StB jako agentka, tak se zhroutila, chtěla nechat své herecké činnosti a řekla, že nebude hrát, dokud se to nevyšetří,“ vysvětloval na křtu knihy na přímý dotaz z publika.

Právě Zelenka v téhle kauze sehrál důležitou roli. Právě on ji totiž zavedl za ministrem vnitra Tomášem Sokolem. „Požádali jsme, aby se svolením federálního ministerstva vnitra se do svazků nahlédlo,“ cituje režiséra deník Aha! „Tam tehdy nebylo vůbec nic. Naopak tam bylo, že Jiřina je pro spolupráci neschopná, bylo tam dokonce napsáno, že vše vykecá,“ uvedl.

Věc byla pro Jiřinu Bohdalovou o to bolestnější, že byl její tatínek v padesátých letech komunistickým režimem vězněn. „Velice ji to zasáhlo, to nařčení bylo sprosté, vylhané a dodnes se to s ní táhne. Pokud se někomu stane křivda, je to vždy bolestné, dokonce i dnes,“ vysvětluje Zelenka.

I když Bohdalová o tom všem veřejně mluvit nechce, v soukromí si událost neustále připomíná. „Dodnes má na své toaletě vyvěšena dvě lustrační osvědčení! Napravo negativní a nalevo pozitivní,“ dodal Zelenka s tím, že herečka je díky tomu jediným člověkem, který má dvě osvědčení.

Témata: Jiřina Bohdalová Zdeněk Zelenka (režisér) StB