Další Cimrman po smrti, Jaroslav Weigel (†88) zemřel!

Jaroslav Weigel

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

5. září 2019 12:04 | Aktualizováno: 5. září 2019 12:20

Herec a výtvarník Jaroslav Weigel, který byl od počátku sedmdesátých let členem legendárního souboru Divadla Járy Cimrmana, ve věku 88 let zemřel. Informaci o jeho smrti potvrdil serveru iDnes.cz režisér Jan Svěrák.

„Čekali na to dlouho, bylo to vysvobození,“ cituje server iDnes.cz slova Jana Svěráka, který je synem jednoho z nejslavnějších členů souboru žižkovského Divadla Járy Cimrmana. Weigel odešel symbolicky v den, kdy divadlo zahajuje novou sezónu.

Weigel byl členem divadelního souboru Divadla Járy Cimrmana od roku 1970. Působil v něm jako herec, scénograf a výtvarník kostýmů i tištěných publikací. Díky spolupráci s duem Svěrák - Smoljak se objevil i v řadě filmů této autorské dvojice, mj. v komedii Marečku, podejte mi pero.

Vedle divadelní a filmové tvorby se vystudovaný učitel v oboru výtvarná výchova - historie věnoval malbě, grafice, karikaturám či ilustracím. Díky tomu se podílel i na návrhu poštovních známek s cimrmanovskými motivy. Působil rovněž jako výtvarný redaktor v časopise Mladý svět.

Pro Divadlo Járy Cimrmana jde o druhou ztrátu v krátkém časovém období. Koncem července tragicky zahynul Václav Kotek (†66), otec herce Vojty Kotka.

Témata: Jaroslav Weigel Divadlo Járy Cimrmana