Eduard Hrubeš: PŘIZNÁNÍ o smrti manželky!

Eduard Hrubeš

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

10. září 2019 12:15 | Aktualizováno: 10. září 2019 13:14

Jméno Eduard Hrubeš neodmyslitelně patří k divácky velmi oblíbenému pořadu Neváhej a toč! V něm se objevovala vtipná videa z celého světa prokládané vtípky z úst moderátora Eduarda Hrubeše. I když jej proslavila televize, původně měla být jeho profese úplně jiná!

Ačkoliv má většina z nás Eduarda Hrubeše spojeného především z pořadem Neváhej a toč!, na vizitce by měl mít spíše napsáno „práce všeho druhu“. Není totiž jen moderátor, ale i konferenciér, zpěvák, trumpetista, banjista, skladatel, režisér a scenárista a herec. Nikdy se netajil tím, že neměl zájem o stálé zaměstnání, protože si nedokázal představit, že by někde zůstal až do důchodu.

Eduard Hrubeš se narodil v roce 1936 v Brně do rodiny operního pěvce. To on mu údajně poradil, aby se živil „hubou“. Představoval si ale, že Eda skončí spíše jako diplomat. Dokonce jej posílal často do zahraničí na ozdravené pobyty organizované Mezinárodním červeným křížem pro podvyživené děti. Aby se Eduard naučil cizí jazyky, dal ho otec na francouzské gymnázium. Ve Švýcarsku se pak naučil německy. Umí ale také Anglicky, polsky, slovensky, rusky a dokonce ovládá i latinu. Jak ale již dnes víme, diplomatem se Hrubeš nikdy nestal.

Po střední škole chtěl kráčet v otcových šlépějích a studovat operní režii, jenže tento obor tenkrát na Janáčkově akademii múzických umění vůbec neotevřeli. V roce 1955 tak nakonec začal studovat vojenskou technickou Akademii Antonína Zápotockého v Brně. Přijímací zkoušky sice Eduard udělal, neprošel ale lékařskou prohlídkou. A tak nakonec skončil na Lesnické fakultě. Ani tu ale nedostudoval. Na školu se vrátil ještě po vojně, ani tehdy ji ale nedokázal dokončit.

Učarovala mu totiž televize. Z Prahy proto Eduard odjel do Prahy a rozhodl se zkusit štěstí přímo na Barrandově mezi filmaři. Vystudoval obor filmová a televizní publicistika na FAMU, konkrétně katedru publicistiky. Jeho cílem bylo točit reportáže, jenže osud tomu nebyl nakloněn. Školu dostudoval v roce 1967, natáčení jeho absolventského filmu ale v roce 1968 přerušil příjezd ruských tanků. „Točil jsem akorát dva dny a třetí den nás "osvobodili". A už tu byla slavná normalizace,“ prozradil v jednom z rozhovorů.

Už od roku 1967 se začal objevovat v televizi, se známou Saskií Burešovou uváděl čtrnáctideník Poštovní schránka pro vojáky základní služby. Nástup normalizace pro něj byl hrozný. Rozhodl se, že v televizi vrátí všechny průkazy. Takže skončil bez peněz a práce. Málokdo už dnes ví, že se po odchodu z televize mimo jiné střídal s Miroslavem Horníčkem v průvodcování legendárním Kinoautomatem a později začal konferovat koncerty orchestrů Václava Hybše a Ladislava Štaidla, KTO a Komety.

Od roku 1978 spolupracoval jako moderátor, režisér, scenárista a třetí trumpetista Velkopopovické Kozlovky. Stal se dokonce jejím uměleckým šéfem, skládal pro ni, zpíval, hrál na trubku a banjo. V roce 1985 se do televize vrátil a moderoval Kavárničku dříve narozených, v roce 1990 se pak vrátil i k Horníčkovu pořadu Hovory H ještě po dvaceti letech. Mimo jiné psal i scénáře pro Marii Rottrovou k jejímu pořadu Dostaveníčko pod věží. Moderátorsky spolupracoval i s rozhlasem.

Snad nejvíce se ale proslavil díky práci v ostravském televizním studiu, kde déle než deset let moderoval úspěšný pořad Neváhej a toč! Za dvanáct let bylo odvysíláno 453 dílů pořadu. V roce 1997 dokonce pořad získal cenu TýTý. V roce 1998 získali tvůrci pořadu také Cenu ukrutné srandy pana Jana Wericha, která je udělována Werichovci.

Eduard Hrubeš byl ženatý, s manželkou Blankou se seznámil během studií na FAMU, z manželství se narodila dcera Blanka a syn Eduard. Blanka Hrubešová na podzim roku 2012 prodělala mozkovou mrtvici, po roce a půl boje s nemocí zemřela.

Po mrtvici přitom Blanka už nemohla chodit a ztratila zrak. „Ona byla dokonce tak statečná holka, že když viděla, co to s námi dělá, tak předstírala, že trochu vidí,“ vzpomínal před několika lety Hrubeš pro Blesk. Že jí není dobře, přitom před úplným vypuknutím nemoci Blanka rodině tajila. „Já si vyčítám, že jsem se asi měl zachovat jinak, ale s ní se o tom nedalo moc mluvit. Máme tady jednu obrovskou skříň plnou literatury, jak se léčit alternativní medicínou, a to mě mělo trknout,“ prozradil moderátor.

Témata: Eduard Hrubeš celebrity