Vězeň Řepka se poprvé ozval: Slova o práci, jídle i chvílích beznaděje!

Tomáš Řepka 5

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

15. srpna 2019 8:53

Tomáš Řepka se včera poprvé ozval z věznice na Borech, kde si odpykává trest odnětí svobody za zpronevěru a poškozování práv bývalé ženy. Zazněla slova o práci, vězeňské stravě, ale i o chvílích beznaděje.

Tomáš Řepka, nejslavnější český vězeň současnosti, se poprvé ozval zpoza mříží plzeňské věznice na Borech, kde sedí za zpronevěru a poškozování práv exmanželky Vlaďky Erbové. „Je to tady vlastně spíš lepší, než jsem čekal,“ uvedl v rozhovoru pro eXtra.cz s tím, že ale nechce lhát ani o tom, že zažil i těžké chvíle a chvíle beznaděje.

„Práci se nevyhýbám, naopak díky práci to rychleji utíká,“ svěřil se Řepka, který je ve výkonu trestu už tři měsíce. Na nástup za mříže si ovšem stále dobře pamatuje. „Když jsem nastupoval, nikdo na mě nepokřikoval. Některá média to psala hlavně jako mstu, za to, že jsem nikomu nedal rozhovor,“ myslí si.

Jaký je jeho názor na nechvalně proslulou vězeňskou stravu? „Nejsem tady proto, abych si pochutnával jako v restauraci, ale abych platil za svý chyby a tak to beru. Takže jídlo neřeším,“ konstatuje někdejší fotbalový reprezentant, který nadále dodržuje některé rituály. Nepřestal prý kouřit a stále pije kávu.

Řepka se také pochlubil, že si za mřížemi umí sjednat respekt, pokud je to tedy vůbec potřeba. „Kluci jsou spíš překvapený, řikaj, že nečekali, že budu až takovej pohodář. Nenávist mi nikdo nevyjadřuje, cejtím spíš úctu a chuť se bavit, a pokud mě někdo nemusí, jde mi z cesty, takže si toho ani nevšimnu,“ uvedl na rovinu.

Řepku poslal soud za mříže původně na dva a půl roku. Díky odpracovaným hodinám veřejně prospěšných prací mu však byl trest zkrácen zhruba o devět měsíců, což znamená, že by si Řepka mohl ještě letos zažádat o podmínečné propuštění. Podmínkou je ovšem vzorné chování.

Témata: Tomáš Řepka