Josef Laufer slaví 80. narozeniny: Myšlenky na sebevraždu A DETAILY MINULOSTI!

Josef Laufer (autor: Andrea Vernerová)

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

11. srpna 2019 13:40 | Aktualizováno: 11. srpna 2019 19:17

Legendární zpěvák a herec Josef Laufer dnes slaví 80. narozeniny, navzdory myšlenkám na sebevraždu. Laufer totiž přiznal, že v minulosti přemýšlel o tom, že si vezme život. Co ho k tomu vedlo?

Po Karlu Gottovi, který slavil v polovině července, a páteční oslavenkyni Evě Pilarové slaví osmdesátiny další pěvecká legenda. V neděli 11. srpna se kulatého životního jubilea dožil Josef Laufer, hvězda legendárních Starců na chmelu či komediální série Kameňák.

Laufer měl zajímavé dětství. Narodil se ve Francii slovenskému otci a španělské matce. Po porážce Francouzů na počátku druhé světové války se rodina přesunula do Anglie, kde jeho otec - lékař pracoval u RAF. Do Československa se rodina vrátila až roku 1947. 

Laufer se zde ujal jako úspěšný zpěvák a herec, který si ovšem prošel i poměrně nepříjemným obdobím. Psal se rok 1976 a Laufer odvracel možný konec kariéry. „V televizi mi paní Balášová, bolševická diktátorka, zakazovala vstup na obrazovku. Řekla, že mi ujela loď s angažovanou písní a už mě nepotřebují. Rozhodl jsem se, že jí ukážu, jak má angažovaná píseň vypadat,“ svěřil se nedávno časopisu Téma.

Byla z toho píseň Dopis Svobodné Evropě oslavující tajného agenta Minaříka. Dnes na ní Laufer pyšný není, a nebyl ani tenkrát. „Přišel jsem domů a chtěl se oběsit. Pak jsem si řekl, si to musím vyžrat. Chápu, že mi to mnozí nemohli odpustit,“ nechal se slyšet. Navzdory myšlenkám na sebevraždu se dnes dožívá osmdesáti let.

Témata: Josef Laufer