Karolína Plíšková je osmá „nej“ na světě: Tolik peněz loni vydělala!

Karolína Plíšková je na Australian Open už ve čtvrtfinále. 5

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

7. srpna 2019 16:16

Karolína Plíšková je jednou z deseti nejlépe vydělávajících sportovkyň na světě. Žebříček magazínu Forbes totálně ovládly tenistky, které v nejlepší desítce nenechaly ani jedno volné místo pro zástupkyně jiných disciplín.

Tenis vládne světu. Platí to alespoň pro svět ženského sportu, pokud se na konci počítají především výdělky. Mezi desítku nejlépe vydělávajících sportovkyň světa se totiž nedostala žádná zástupkyně jiné disciplíny. Český tenis reprezentuje mezi nejlepšími Karolína Plíšková, která se umístila na osmém místě.

Bývalá světová jednička a rodačka z Loun si podle prestižního magazínu Forbes, který žebříček sestavil, přišla na 6,3 milionu dolarů, což dělá v přepočtu asi 145 milionů korun. Čtyři a půl milionu dolarů jí vyneslo tzv. prizemoney, tedy odměny za výsledky. Zbytek částky dodali sponzoři v čele se společností FILA, se kterou Plíšková podepsala nový, lukrativnější kontrakt.

Oproti Sereně Williamsové na čele žebříčku je však česká hráčka „chudou příbuznou“. Americká hráčka ovládla žebříček i loni, kdy část roku strávila na mateřské pauze. Po návratu z ní logicky svůj výdělek znovu zvětšila, především díky sponzorům si přišla na 25 milionů dolarů.

Její umístění v žebříčku bez rozdílu pohlaví pak znázorňuje nepoměr ve výdělcích mužů a žen. Mezi stovku nejlépe vydělávajících sportovců pronikla Williamsová jako jediná žena, a to na 63. pozici. Do toho je třeba přičíst propastný rozdíl od vítězného argentinského fotbalisty Lionela Messiho s příjmem 127 milionů dolarů.

Plíšková momentálně válčí na turnaji v Torontu, kde ji čeká utkání s americkou hráčkou Alison Riskeovou. Při určité shodě výsledků by se Češka mohla po skončení turnaje dostat „alespoň“ do čela tenisového žebříčku WTA.

Témata: Karolína Plíšková tenis forbes Serena Williamsová