Zdeněk Srstka (†83): Jak trávil poslední chvíle?

Zdeněk Srstka 7

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

2. srpna 2019 8:25

Zdeněk Srstka nás v pondělí ve věku 83 let navždy opustil, poslední chvíle lidmi milovaného herce teď popsal jeho syn Jiří. Z jeho slov je cítit, že to byl předem prohraný boj, sám byl smířený s tím, že se otec po odjezdu do nemocnice už domů nevrátí.

V pondělí nás po zdravotních potížích dlouhodobějšího rázu navždy opustil herec, moderátor, kaskadér a olympionik Zdeněk Srstka. Smutnou zprávu tehdy oznámil jeho syn Jiří, který se teď rozhodl promluvit o tatínkových posledních chvílích.

Srstka se počátkem února naposledy objevil v televizi, poté už prakticky nevycházel z domu, byl upoután na lůžko. Podle Blesku zapříčinilo jeho smrt celkové selhání organismu. „Když odvezli tátu v neděli odpoledne do Nemocnice Na Bulovce, bylo nám všem jasné, že se již nevrátí, že ho již neuvidíme. A také v pondělí přes veškerou snahu lékařů zemřel,“ svěřil se deníku Jiří Srstka.

O jeho otce se starala jeho druhá manželka Alena, která jej chtěla mít u sebe. Podle syna byl herec během posledního půl roku dva týdny v nemocnici, domů za ním navíc docházela rehabilitační pracovnice, která se ho snažila rozchodit. „Všechno bylo bohužel marné,“ posteskl si Jiří.

V neděli se Srstkovi výrazně přitížilo, už prý odmítal přijímat potravu a tekutiny, a tak bylo nutné zavolat záchranku. Herec však měl ještě jedno přání. „Třikrát nás všechny důrazně upozornil, že si nepřeje žádný veřejný pohřeb ani tryznu, prostě nic. A jsou na to svědci! Proč si to přál, nevím, rozhodně ale tátovo přání splníme,“ vzkázal jeho syn.

Srstka se stal ze vzpěrače kaskadérem a později i hercem. Na filmovém plátně proslul především hláškou "Hliník se odstěhoval do Humpolce", která zazněla v legendárním snímku Marečku, podejte mi pero!. Po revoluci se proslavil i jako moderátor pořadu České televize o opuštěných zvířatech Chcete mě?, nový domov pomáhal mazlíčkům hledat 25 let.

Témata: Zdeněk Srstka