Zdeněk Srstka (†83) zemřel: Vzpěrači mu věnovali dojemný vzkaz!

Zdeněk Srstka 4

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

30. července 2019 10:53

Zdeněk Srstka odešel do nebe a vzpěrači mu tam poslali dojemný vzkaz. Vzpomínali při tom na to, čím si několikanásobný mistr Československa a olympionik získal jejich srdce. Milovaný sport totiž nosil v hlavě až do smrti.

V pondělí zemřel následkem zdravotních problémů dlouhodobějšího rázu Zdeněk Srstka, herec a kaskadér, ale také někdejší úspěšný vzpěrač. Logicky si na něj tedy vzpomněl i Český svaz vzpírání, jehož Síně slávy je Srstka členem, a rodině vyjádřil na svém webu hlubokou soustrast. Následoval i rozsáhlý a dojemný vzkaz.

Vzpěrači v něm připomněli i jeho méně známé sportovní úspěchy, nejen bronz z mistrovství Evropy 1957 a deváté místo na LOH v Římě o tři roky později. Srstka byl rovněž čtyřnásobným mistrem ČSR a ještě před 14 lety, ve svých 69 letech, se stal mistrem Evropy Masters v bench pressu.

Svaz neopomněl ani fakt, že i jeho cesta ke vzpírání vedla – podobně jako ta k herectví – oklikou. „Začínal s boxem a později na učilišti ho ke vzpírání přivedl Václav Pšenička jr. Na vzpírání nikdy nezapomněl,“ vzpomínají vzpěrači na svém webu a ilustrují to jednou konkrétní historkou.

„V letech 1968-2001 pracoval ve funkci vedoucího správce Strahovských kolejí. Zde také provozoval restauraci ‚U kaskadéra‛ a umožnil zde schůzovat Výkonnému výboru Českého svazu vzpírání,“ stojí na webových stránkách svazu, jehož vrcholné soutěže Srstka i po ukončení kariéry navštěvoval jako čestný host.

Ze vzpěrače se nakonec stal kaskadérem a později i hercem. Na filmovém plátně proslul především hláškou "Hliník se odstěhoval do Humpolce", která zazněla v legendárním snímku Marečku, podejte mi pero!. Po revoluci se proslavil i jako moderátor pořadu České televize o opuštěných zvířatech Chcete mě?, nový domov pomáhal mazlíčkům hledat 25 let.

Témata: Zdeněk Srstka