Chalupáři a ODHALENÉ TAJEMSTVÍ: Zasáhl Sovák!

seriál Chalupáři 15

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

29. července 2019 11:30 | Aktualizováno: 29. července 2019 12:04

Televizní diváci se opět dočkali! Česká televize v letním vysílacím programu vsadila na osvědčenou klasiku a opět začala vysílat legendární seriál Chalupáři. I když jej mnozí z nás znají téměř nazpaměť, určitě jsou věci, které jste o něm nevěděli!

I když dnes patří Chalupáři k televizní klasice a seriál se objevuje na obrazovkách pravidelně, stačilo málo a nemusel vůbec vzniknout! Když totiž režisér František Filip dostal scénář Františka Vlčka a Václava Pavla Borovičky o příhodách Evžena Humla, který si na vesnici koupí chalupu i s nájemníkem, připadalo mu to jako levné spotřební zboží. „Do Chalupářů se mi tenkrát fakt nechtělo a troufám si tvrdit, že jsem se tehdy nemýlil, i když se za své pochyby dodatečně kaju,“ vzpomínal po letech Filip.

Nejvíce si díky seriálu vydělal  Vladimír Menšík, který dostal 108 000 Kčs, jeho kolegové Josef Kemr a Jiří Sovák 70 000 Kč. Gabriela Vránová si přišla na 12 000 Kčs. Celkový rozpočet činil přes 12 000 000 Kčs. Podle některých zvěstí přitom byla Sovákova role původně psaná pro Jaroslava Marvana.

Paradoxní také je, že se v seriálu kromě Sováka objevil i jeho syn Jiří Schmitzer – který si ale zahrál jeho vnuka! Režisér Filip prozradil, že roli Schmitzerovi dohodil sám jeho otec! „Sovák byl ten, který ho doporučil. A já souhlasil. Ale nikdo nedával nikomu najevo, že je tam z protekce. Oba dva jsou, byli profíci. Většinou každý někoho někomu doporučí, tak to prostě chodí a je to normální,“ vzpomínal Filip v knize edice Blesk Extra 40 let s Chalupáři.

Podle filmaře je naopak dobře, když se herci znají a rozumějí si. To ale bohužel netrvalo dlouho. Chvíli po natáčení se vztahy Sováka a jeho syna nevratně pokazily. Důvodem byl fakt, že Schmitzer v roce 1976 způsobil pod vlivem alkoholu dopravní nehodu, při které zemřel chodec. Herec byl odsouzen ke třem rokům vězení a jeho otec se ho kvůli tomu zřekl. Sovák jej dokonce vydědil a Schmitzer mu pak ani nepřišel na pohřeb.

Natáčení dodnes připomínají informační tabule u památných seriálových míst. Vesnice Višňová, která byla v seriálu překřtěna na Třešňovou, tak vyšla vstříc turistům, kteří sem stále přijíždějí, aby viděli místa proslavená seriálem.

A to i přesto, že ve Višňové se natáčely jen exteriéry, tedy nikoliv záběry z hostince ani vnitřek Humlovy (Jiří Sovák) chalupy, kterou filmaři upravili tak, aby zapadala do jejich konceptu vesnického domu. V hostinci ve Višňové měli pak herci maskérnu a občerstvení. Autobusová zastávka ve Višňové nebyla, filmaři si ji nechali postavit. 

Témata: seriál Chalupáři Jiří Sovák Jiří Schmitzer