Hutka na rovinu: Nohavica naprášil Kryla a zradil vlastní publikum!

Jaroslav Hutka 4

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

16. července 2019 16:14

Letité spory písničkářů Jaroslava Hutky a Jaromíra Nohavici zajímají Čechy dodnes. Hutka nemůže kolegovi přijít na jméno kvůli spolupráci se Státní bezpečností. Ačkoliv to znamená, že on přichází o fanoušky, zatímco Nohavicovo publikum nic neřeší.

Dvanáct let trvající válka mezi písničkáři Jaroslavem Hutkou a Jaromírem Nohavicou evidentně nekončí. V létě 2007 složil Hutka píseň Udavač z Těšína, podle svých slov jako sponátnní reakci na to, jak Nohavica reagoval na informace o své údajné spolupráci s StB. Zápletkou sporu bylo především udání jejich kolegy Karla Kryla.

Hutka byl nyní v XTV konfrontován s otázkou, zdali si někdy připustí, že tato píseň byla chyba. „To nebyla chyba, bylo to překvapení,“ odpověděl písničkář s tím, že text napsal, když ležel na louce v jižní Francii.

„Já toho Kryla znal celý život a bylo mi ho líto, protože to byl fakt jako podtrh, že Kryl se jedinému člověku svěřil, že je v té Svobodné Evropě nesvobodnej, že je nespokojenej. Před náma se hádal, my jsme to věděli, ale hádal se. No a tenhleten to hned vyprášil estébákům. Kdyby to věděli pár let předtím, tak už věděli, jak s tou informací zacházet, takhle už bylo pozdě,“ vysvětlil Hutka.

Celou záležitost měl prý pořád v hlavě, když jej napadl úvodní verš „udavač z Těšína – koncert mu začíná“. Hutka měl podle svých slov chvíli dilema, zdali píseň dopsat, nakonec se rozhodl, že ano. „Ale myslel jsem to konkrétně na něj. To bylo prostě mezi náma, protože mi předtím vysvětloval, jakej jsem byl jeho příklad a učitel, tak jsem říkal, že nebyl,“ prohlásil v XTV.

Písničkář netušil, jak skladba zasáhne celý národ a bude dokonce předmětem dotazů na předsedu vlády. „Přišel jsem o kus publika, ale ta píseň hluboce oslovila, tím má hodnotu. Nohavica zradil své publikum, ale publikum to neřeší, on to neřeší,“ dodal Hutka.

Témata: Jaroslav Hutka Jaromír Nohavica Karel Kryl