Kdo je vlastně Karel Gott? Marek Ztracený vzal všem vítr z plachet!

Karel Gott 5

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

12. července 2019 9:30 | Aktualizováno: 12. července 2019 10:16

Zpěvák Karel Gott sice v neděli oslaví už 80. narozeniny, ovšem i podle o několik generací mladšího hudebníka jde stále s dobou. Autor jedné z jeho písní Marek Ztracený se totiž domnívá, že Gott válcuje především platformu YouTube.

V souvislosti s nedělním životním jubileem zpěváka Karla Gotta, který oslaví osmdesátiny, se roztrhl pytel s veřejnými výstupy jeho přátel a kolegů z branže. Kupříkladu zpěvák a skladatel Marek Ztracený si o něm přišel popovídat do studia Českého rozhlasu, aby zde pronesl nečekaná slova.

„Karel Gott je vlastně náš nejstarší a nejúspěšnější youtuber,“ nechal se slyšet hudebník, který pro Gotta složil píseň Ta pravá, která si na populární platformě YouTube žije vlastním životem už rok. Za tu dobu nasbírala neuvěřitelných 5,3 milionů zhlédnutí.

Jak vlastně spolupráce dvou zpěváků, které od sebe dělí několik generací, vznikla? „Můj kamarád novinář Michal mi jednou říkal, že si mu Karel Gott postěžoval: ‚Postrádám v poslední době kvalitní písničky a nějak nemohu narazit na tu správnou,‛“ popisuje Ztracený, jak jej jeho známý vybídl k napsání písně pro Mistra.

Dnes čtyřiatřicetiletý hudebník si tenkrát doma na Šumavě sedl a začal studovat informace o Gottovi. „Zjišťoval jsem, vzpomínal a najednou byly na světě první verše: ‚Ty jsi pro mě ta pravá, já tvůj muž, když bylo líp, i když bylo hůř...‛ Tak nějak jsem tušil, že tohle bude ono,“ prozradil.

Svébytnou disciplínu psaní skladeb pro jiné interprety si od té doby vyzkoušel i pro zpěvačky Lucii Bílou nebo Hanu Zagorovou. „Je to pro mě taková výzva. A tu, kromě emocí, pro napsání nové skladby potřebuju,“ vysvětlil Ztracený.

Témata: Karel Gott Marek Ztracený