Karel Gott za 50 korun? Expert prozradil reálnou hodnotu pamětní bankovky!

Karel Gott 5

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

10. července 2019 17:00

Karel Gott se v den svých narozenin dočká další ohromné pocty. Za lidových 50 korun půjde do prodeje v den jeho osmdesátin pamětní bankovka, její reálná hodnota je však podle odborníků násobně větší. Jeden takový expert si dokonce troufl odhadnout přesnou cifru.

Jak už vás stars24.cz informoval, legendární zpěvák Karel Gott se u příležitosti 80. narozenin stane tváří speciální sběratelské eurobankovky. Zakoupit ji bude možné ode dne Gottova životního jubilea, tedy 14. července, v pražské prodejně Supraphonu za pouhých 50 korun. Reálná cena ovšem bude mnohem vyšší.

Už nyní někdo nabízí přeprodej bankovky za 5000 korun. „Díky věhlasu Karla Gotta a tomu, že sběratelské bankovky jsou hitem, může cena klidně stoupnout ještě výš,“ řekl iDnes.cz odborník Jindřich Jirásek a zmínil částky kolem sedmi nebo osmi tisíc korun.

Výrobní proces nebyl vůbec jednoduchý, finální bankovka je dokonce až třetí verzí. Mistr totiž nejprve nebyl spokojen. „Management Karla Gotta nám poskytl předlohu, portrétní fotografii. Na jejím základě jsme počítačově zpracovali rytinu, která zamířila do tiskárny,“ popsal serveru výrobu bankovky Vladislav Klabjan ze společnosti Nunofia.

Bankovka má stejně jako regulérní platidlo řadu ochranných prvků před paděláním. Jde kupříkladu o bezpečnostní proužek nebo takzvanou soutiskovou značku, další prvky jsou vidět pod ultrafialovým světlem.

Jelikož jsou Češi podle Jiráska sběratelskou velmocí a bankovek je omezený počet, očekává se, že o ně nastane lítý boj. Do Prahy pravděpodobně přijedou stovky lidí z různých koutů republiky, aby si pořídili tu svou.

Témata: Karel Gott