Hrdý Karel Gott ukázal svou cenu: Umělcům je pro smích!

Karel Gott s cenou Trebbia 5

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

19. června 2019 13:37 | Aktualizováno: 19. června 2019 22:31

Za necelý měsíc oslaví zpěvák Karel Gott osmdesátiny, ale na odchod do důchodu nemá ani pomyšlení. Ve studiu nahrává nové písně, točí dokument a sem tam si zajde i pro nějakou tu cenu. Je mu přitom jedno, že ocenění mnohdy nemají zrovna nejlepší pověst.

Legendární zpěvák Karel Gott ani nemusí litovat toho, že zrušili Zlatého slavíka. V roce, kdy oslaví 80. narozeniny, si i přes pauzu legendární ankety jezdí pro jednu cenu za druhou. Nedávno si odvezl sošku ze zlínského filmového festivalu, o uplynulém víkendu jej pak ocenili i na Pražském hradě.

„V neděli večer jsem ve Španělském sále Pražského hradu získal mezinárodní cenu Trebbia za přínos k dialogu národních kultur. Jsem velmi polichocen a zároveň jsem hrdý na to, že mé písně těší posluchače i v zahraničí,“ napsal Gott na Instagramu, kde se pochlubil i fotografiemi z ceremoniálu.

Letos byla kromě něj oceněna např. skupina Čechomor, v minulosti cenu získali herci Jiří Bartoška a Milan Lasica, režisér Otakar Vávra, fotograf Jan Saudek, ale i spousta zahraničních umělců. Přesto se k tomuto ocenění staví spousta lidí velmi kriticky.

„Význam tohoto ocenění je pro uměleckou scénu zcela marginální. Je pro mě nepochopitelné, že Česká televize již několik let vysílá ceremoniál přímým přenosem a dává mu přednost před jinými kulturními akcemi,“ řekl před lety ČTK výtvarník a pedagog Jiří David. Ten navíc není jediným kritikem.

Veřejnoprávní televize přesto vysílala na stanici ČT Art galavečer i letos, kdy si pro jednu z cen dokráčel Gott. Není pochyb, že právě jemu přeje cenu snad opravdu každý Čech, ať už má ocenění jakoukoliv pověst.

Témata: Karel Gott