Češi jsou hloupí? Zdeněk Svěrák přiznal, že jim nerozumí. Pak vytáhl Zemana

Svěrák, Zdeněk

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

12. června 2019 21:37

Památným prohlášením o tom, jak Češi hloupnou, vyvolal Zdeněk Svěrák vášně napříč společností. Nyní přiznává, že jim nerozumí. Bojí se o Evropskou unii a v čele státu by viděl rád kohokoliv jiného, jen ne Miloše Zemana.

Svěrák podle svých slov prohrál dvě velké bitvy. "Zeman versus Schwarzenberg, Zeman versus Drahoš. Až teď jsem uspěl: Láďův syn David Smoljak, kterého mám ze srdce rád, s mou podporou zvítězil v boji o senátorské křeslo," přiznal v rozhovoru pro Reflex.

Podle něj Češi 30 let po revoluci něco vyhráli, ale také něco prohráli. "Těší mě, že se teď na náměstích schází tolik lidí, protože mě trápilo, jak je možné, že mým spoluobčanům nevadí, co popuzuje mne, totiž, že člověk, který je obžalován anebo je z něčeho podezřelý a má nejvyšší mocenskou pozici ve státě, nemá potřebu co nejrychleji dokázat, že je nevinen. A když má dojít k obžalobě, vymění ministra spravedlnosti – neskutečná drzost!" naštval se.

Netuší, jestli by se něco podobného mohlo odehrát i jinde, vadí mu ale, že si to Češi nechají líbit, konkrétně jeho jeho třetina. "Jako vítěz se necítím, ale jisté výdobytky Listopadu pořád máme. Justice, zdá se, dosud není poleptána žíravinou stejně jako veřejnoprávní televize a rozhlas. Až na ty dojde – a já si myslím, že na ně mají políčeno –, pak se zase zapřáhnu do protestního vozu," dodal.

Obává se, že brexit odstartoval něco, co ocení zejména Rusko, a bojí se o Evropskou unii jako takovou. LZase se divím našemu obyvatelstvu, jež bylo ve velké většině pyšné, že nás mezi sebe Evropané vzali, a teď přemýšlí o tom, jestli je to pro nás výhodné. Nechápu to. Přece je jasné, že kdybychom z Unie vystoupili, je to smrtící. Já si se svým národem, abych vám řekl pravdu, moc nerozumím," doplnil.

Témata: Svěrák Zdeněk (herec režisér) Miloš Zeman EU češi