„Hodná holka“ Zagorová o komunistech: Tohle v sobě 30 let dusila!

Zagorová, Hana 3

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

29. května 2019 16:19 | Aktualizováno: 29. května 2019 18:30

V listopadu to bude 30 let, co se v tehdejším Československu změnily poměry a zpěvačka Hana Zagorová mohla opět vystoupit. Komunisté jí totiž koncertování zakázali. Jak na tu dobu legendární „Zagorka“ vzpomíná?

Letos v listopadu uplyne 30 let od sametové revoluce, která přinesla Čechům včetně Hany Zagorové svobodu. Pro zpěvačku se přitom rok 1989 vůbec nevyvíjel dobře, na což nejnověji zavzpomínala v pořadu Rozstřel na serveru iDnes.cz. Den po koncertě totiž na konci května toho roku vyšlo najevo, že podepsala manifest Několik vět.

„V tu chvíli jsem strach neměla, protože mi to připadalo normální. Když si to přečtete, není tam nic, co by slušný člověk neměl podepsat,“ řekla ve zmíněném pořadu. Optimismus jí však dlouho nevydržel. „Pak jsem měla strach, rozpoutalo to strašné věci. Za tři dny nastoupil absolutní zákaz,“ svěřila se.

Zpěvačka musela absolvovat i pětihodinový výslech v nechvalně proslulé Bartolomějské ulici, kde sídlila Státní bezpečnost. Střídali se nad ní hned dva „estébáci“. „Chovali se ke mně slušně, ale bylo to depresivní. Když jsem si chtěla odskočit na záchod, šla se mnou paní v uniformě. Asi to byla součást psychologického nátlaku,“ popsala pro iDnes.cz.

Následovalo navíc předvolání na Ústřední výbor KSČ, kam musela společně s Karlem Vágnerem. Tam už se dočkala i výhrůžek. Na tehdejšího generálního tajemníka Milouše Jakeše, který si ji vybral za terč v legendárním projevu, si nestěžuje. „Jakeš o mně řekl, že jsem hodná holka, neřekl nic špatného,“ uvedla v narážce na projev z Červeného Hrádku.

Podle slov Zagorové byl projev úžasný. „Přinesli mi ho kamarádi. Tehdy jsem se hořce smála, protože jsem nevěděla, co budu dělat,“ vylíčila zpěvačka, která nezapomněla svůj čin zhodnotit. „Jestli to přimělo nějaké lidi, aby to podepsali také, tak je to fajn,“ konstatuje s odstupem času.

Témata: Hana Zagorová