Děsivý život Žilkové a Stropnického v Izraeli: Sirény, rakety a úprk do krytu!

Veronika Žilková 12

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

27. května 2019 9:29

Herečka Veronika Žilková (57) se přestěhovala za svým mužem Martinem Stropnickým /62) do Izraele. Velmi brzy ale pochopila, že tamní život sebou nese řadu specifik a že není tak úplně bezpečný! Běžně tu totiž občané za zvuku sirén utíkají do krytů nebo tu dokonce padají z nebe bomby!

Když se Stropnický stal českým velvyslancem v Izraeli, zůstala Žilková v Česku, kde dál pracovala a za svým mužem jen létala. Jenže takový vztah jí nevyhovoval, takže nakonec sbalila dceru Kordulu a také se odstěhovala do Izraele.

Jenže život na Blízkém východě je tvrdý! Kvůli konfliktu s Palestinou tu často zní hlasité sirény. Izrael proti palestinským raketám sice chrání protiraketový deštník, čas od času ale některý z projektilů obranu prolomí. Velvyslanectví České republiky má stejně jako každá novější budova v zemi svůj kryt, který už rodina Stropnického několikrát využila!

O tom, jak se v Izraeli žije, se rozvyprávěl sám český velvyslanec. „Pět let Tel Aviv, kde je česká ambasáda, nečelil velkým útokům. Čas od času jsme ale svědky demonstrace síly. Člověk na to musí být připraven. Když se rozezní sirény, dobře víme, že to není jen cvičení. Máme třicet vteřin na to odebrat se do krytu. Nesmíme propadnout panice,“ popsal pro Aha! Stropnický.

V případě nouze by on a jeho blízcí mohli v krytu strávit delší dobu. Kromě zásob vody a potravin v něm totiž nechybí i léky či chemický záchod.

Bombardování si přitom i Veronika Žilková a její dcera „užily“ hned po příjezdu! „Na Tel Aviv spadla bomba pár minut poté, co jsme tady v dubnu s Kordulkou přistály. Koukala na to a říkala mi, že je to asi ohňostroj,“ práskla Veronika.

Dnes už ale její dcera ví, že nejde o hru a že musí ihned prchat do krytu! V Izraeli totiž chodí do školy a tam mají třikrát týdně cvičení, jak se chovat v případě útoku. „Ví přesně, kam se schovat. Do konce i během cesty autobusem trénují, jak se schovávat pod sedadla,“ vysvětlila Žilková.

Jak se zdá, i ona si už na neustálé nebezpečí tak trochu zvykla. „Dnes už víme, že když na obloze letí světýlko a proti němu druhé a objeví se kouřový obláček, tak je to super, Izraelci sestřelili raketu,“  prozradila.

Témata: Veronika Žilková Martin Stropnický Izrael