Kníže Schwarzenberg nemá klid: Testy otcovství na stará kolena?

Karel Schwarzenberg.

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

12. dubna 2019 14:17 | Aktualizováno: 13. dubna 2019 3:08

Teprve nedávno se kníže a politik Karel Schwarzenberg zotavil ze srdečních potíží, avšak ani na stará kolena ho moc odpočinku nečeká. Jeho bývalá milenka si totiž přeje, aby se přihlásil k otcovství jejího syna Eduarda. Jak se kníže zachová?

Dědička starých šlechtických rodů rakousko-uherské monarchie Zita Pallavicini se o svém vztahu s knížetem Karlem Schwarzenbergem rozepsala už v knize Deník šílené markraběnky, která se věnovala zejména historii její rodiny. S někdejším neúspěšným prezidentským kandidátem však má nevyřízené účty dodnes.

Seznámili se spolu v roce 1995 a nakonec strávili bok po boku šest let. Vyvrcholením jejich vztahu je syn Eduard, k jehož otcovství se však kníže doposud nepřiznal. Po jeho narození udělal za aférou tlustou čáru a nakonec si v roce 2008 podruhé vzal za ženu svou současnou manželku Therese.

„Myslím, že na popud své ženy tehdy nechal udělat testy otcovství, ale já jsem se jejich výsledek vlastně nikdy nedozvěděla,“ svěřila se Pallavicini v rozhovoru pro týdeník Téma. „Tyhle věci mezi námi stále čekají na rozhřešení, musíme to dát nějak do pořádku, ne kvůli mně nebo Karlovi, ale jde hlavně o právo toho dítěte,“ apeluje na něj přes média.

Uznává však, že to bude složité, jelikož spolu v minulosti nevycházeli moc dobře. „Období, kdy jsme spolu nekomunikovali vůbec, trvalo asi rok a půl,“ vzpomíná šlechtična. „Vlastně jsme ale komunikaci nikdy úplně nepřerušili, protože on se tehdy staral o moji mladší sestru. Po celou dobu, co jsme spolu nemluvili, se jí na mě vyptával,“ prozradila.

Ona sama o tom, že je kníže Karel otcem jejího syna nemá sebemenší pochyb. „Musím říct, že jak Eduard dospívá, podobá se mu víc a víc i povahou,“ líčí Pallavicini a dodává, že si to nemyslí jen ona. „Vidím i na lidech, kteří mě dřív odsuzovali, jak jsou v rozpacích, když Eduarda vidí,“ řekla týdeníku.

Dnes už mezi oběma žádná vzájemná nevraživost nepanuje, a tak by se nakonec mohla dočkat dne, kdy se Schwarzenberg zachová jako chlap. Jde na to ale pomalu a obezřetně. „Naposledy jsem ho viděla před pár týdny, když ho pouštěli z nemocnice. Píšeme si esemesky,“ popisuje, jak to mezi nimi v současnosti je.

Témata: Karel Schwarzenberg