Z Tomáše Kluse se stal poustevník? Žádné jídlo, halucinace a život ve tmě!

Tamara a Tomáš Klusovi 7

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

26. ledna 2019 20:51

Zpěvák Tomáš Klus je známý tím, že se pokouší rozvíjet svou vnitřní energii. často medituje a na sociální sítě píše hlubokomyslné úvahy. Teď se rozhodl pro další krok! Na týden odjel od rodiny, aby žil téměř jako poustevník!

Tomáš Klus si vyzkoušel vskutku nevšední zážitek – podstoupil terapii tmou! „7 dní jsem teď bez jídla a teplé vody trávil ve tmě. Bylo to očistných a důležitých 168hodin života, protože jsem nabral dech. Doslova. Dech svatý,“ svěřil se svým fanouškům písničkář.

Popsal také, jaké útrapy takový pobyt přináší. „Když jsem byl ve tmě poprvé, hledal jsem vysvětlení pro vlastní bolesti. Hledal jsem toho teda víc, jako třeba zubní kartáček, láhev z vodou a cestu ze záchoda. Všechno dopadlo dobře, našel jsem (se),“ raduje se Tomáš.

Většinu té doby podle svých slov meditoval. Měl prý navíc různé halucinace! „Začalo mi tmavé projekční plátno ukazovat obrazce z mé hlavy a byla to občas docela síla, jakože jsem byl chvíli ve sklepě se zborceným stropem, pak v proutěné chatě, následně v místnosti s mozaikovou zdí a takový pecky. Zprvu to člověka trochu vyděsí, jako, jestli už to není to, co říkali ti, co říkali “kámo, tam ti hrábne”, ale dech, dech mě vždy v nepříjemném haluzení přivedl zpátky k sobě,“ popisuje svůj zážitek.

S jednou věcí se prý ale vypořádat nedokázal. „Jediné, co jsem “nevydejchal”, byl sloup uprostřed pokoje, který tam od třetího dne prostě byl a já ho pak už začal respektovat,“ přiznal.

A co si z toho všeho odnesl? „Uvědomil jsem si, jak důležité je v dnešní době umět zastavit a nejde-li to na dýl, alespoň těch 21 minut denně, jak říká Jeho Svatost “Meditujte, meditujte, meditujte”,“ citoval Klus dalajlámu. Navíc si prý uvědomil, jak je pro člověka důležité mít u sebe někoho blízkého.

Dnešní svět je podle něj nastavený tak, že jsou si lidé navzájem soupeři. „Systém orientovaný na neustálý růst a výkon nás dřív nebo později donutí se navzájem požrat. A to si nezasloužíme,“ tvrdí písničkář.

Témata: Tomáš Klus