Po Pavlíně potopa! Proč by měl MasterChef tančit v rytmu StarDance?

MasterChef 2020, ilustrační fotografie Komentář 3

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

11. listopadu 2020 14:14

KOMENTÁŘ – StarDance by se měla v příštím roce vrátit na televizní obrazovky, kde by neměl chybět ani MasterChef. Kuchařskou soutěž mnoha divákům znechutila nepopulární Pavlína, přesto Nova doufá, že lidé pořadu zachovají důvěru. Bude tomu tak?

Minulý týden vyvrcholila velkým finále soutěž amatérských kuchařů MasterChef a televize Nova už prozradila, že plánuje na příští rok další sérii, již třetí ve stejném počtu let. Je to nejspíš nezvratné a na první pohled logické rozhodnutí. Stanicím jde především o sledovanost, která byla nadmíru dobrá.

Mnoho diváků ale na sociálních sítích tvrdilo, že příště se už dívat nebudou. Nejčastěji si stěžovali na údajnou protekci pro neoblíbenou Pavlínu a neobjektivní porotce. Právě proto by měla Nova dle mého názoru zvážit, zdali není čas na pauzu po vzoru „veřejnoprávní“ StarDance.

Může se vám zdát, že srovnávám nesrovnatelné. Možná by dávalo větší logiku, kdybych StarDance srovnával spíše se show Tvoje tvář má známý hlas. V obou pořadech totiž známé osobnosti soupeří v něčem, co není popisem jejich povolání. V MasterChefovi se neznámí soutěžící celebritami teprve stávají.

Jenže „Tvář“ má na rozdíl od obou dalších zmíněných pořadů k opravdovému soutěžnímu klání nejdál, jde především o zábavnou revue. Ve zbylých dvou případech se o soutěž jedná, ačkoliv jejich zákonitosti se pochopitelně liší.

Odlišné jsou například kompetence poroty, která ve StarDance rozhoduje o postupu účastníků společně s diváky. I proto taneční soutěž nevyvolává takové kontroverze jako MasterChef, kde vítěze určuje „jen“ trojice profesionálních kuchařů, což je však v takovém formátu zcela pochopitelné.

Právě na jejich hlavy se ale snášela kritika těch, kteří deklarovali, že na pátou sérii se už dívat nebudou. Přesto se dá očekávat, že mnozí z nich si nakonec televizi stejně opět zapnou. Kdyby si však MasterChef dal po vzoru StarDance roční pauzu, možná by se v roce 2022 vrátilo k obrazovkám ještě více diváků. Emoce by totiž jistojistě opadly.

Témata: komentář MasterChef Pavlína Lubojatzky StarDance