Budou se děti učit arabská čísla?! Čech vyvolal na internetu obří mánii!

Školství

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

22. ledna 2019 11:47

Český internet ožil novou mánií. V mnoha populárních skupinách čítajících i desítky tisíc lidí se v posledních dnech objevila nevinná otázka. Ta se ptá lidí, jestli by se podle nich měly v tuzemských školách používat arabské číslice. Výsledek je přinejmenším zarážející.

Otázku do několika skupin napsal Robin S., který se zeptal uživatelů sociálních sítí, zda chtějí, aby se v českých školách používaly arabské číslice? Lidé mohli vybírat z odpovědí "Ano" a "Ne". Tím ale nevědomky vyvolal hned dvojí mánii.

Lidé, kteří ví, o čem je řeč, otázku převzali a položili ji dalším lidem v mnoha jiných skupinách. Celkově je tedy k nalezení napříč různým spektrem obyvatelstva, ve skupinách, které spolu nemají nic společného. Vyjma odpovědí.

Prakticky všude totiž převážila odpověď "Ne", doplněná řadou až vulgárních komentářů adresovaných migrantům či obyvatelům Blízkého východu. Určit přesný počet lidí, kteří arabská čísla odmítají, vzhledem k množství skupin, kde byla otázka položena, nelze. Z dostupných čísel ale redakce stars24.cz spočítala, že zhruba 60 procent arabské číslice ve školách odmítá.

Problém je v tom, že arabská čísla dnes a denně používá každý z nás už stovky let. Jsou to totiž čísla 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 a 0. Ta se ostatně používají téměř po celém světě. Veřejnosti ale vadí pravděpodobně jen proto, že mají v názvu "arabská".

"Pokud se některé předvolební, ale i jiné průzkumy dělají na 1000 respondentech a jejich výsledky se berou tak vážně, že se jimi chlubí politici, či o nich pravidelně referují i média, dovolte, abych vás zcela vážně informoval o tom, že jsme národ nevzdělanců a idiotů! Teď už se vůbec nedivím, že lidé volili trestně stíhaného StBáka, japonsko-českého populistu, či rusko-čínského agenta...." napsal k tomu na sociálí síti autor původní otázky.

Témata: Lidé češi internet Školství Školství