Poprask v Kanadě! Žena si hrál na čarodějnici. Upálí jí?

Čarodějnictví, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

1. ledna 2019 9:23

V Kanadě před pár týdny zrušili starý zákon proti předstíranému čarodějnictví. Jen pár dní předtím však byla na jeho základě obviněna jedna žena. V případě odsouzení může jít až na šest měsíců do vězení.

V kanadském Ontariu byla v polovině prosince obviněna žena na základě zastaralého zákona, který zakazuje předstírat čarodějné schopnosti. Oddíl 365 kanadského trestního zákoníku zapovídá „podvodně předstírat, že má osoba čarodějné schopnosti, jako je například předpovídání budoucnosti“. O případu informovalo National Public Radio (NPR).

Jen o několik dní později byl zákon zrušen spolu s dalšími zastaralými, nadbytečnými nebo protiústavními paragrafy. V říjnu byly ze stejného přečinu obžalovány další dvě ženy. Deník Washington Post tehdy informoval o podrobnostech zákona.

„Oddíl 365 platil v Kanadě od roku 1892. Vychází z anglické právní normy z roku 1735, která nahradila původní proti-čarodějnické zákony. Norma z roku 1735 zavedla nízké tresty za předstírané praktikování čarodějnictví (…)“. V Kanadě zůstal zákon platný téměř v nezměněné podobě až do nedávného rozhodnutí o jeho zrušení. Pouze v roce 1950 bylo do jeho znění přidáno slovo „podvodně“.

Policie z městečka Timmis sdělila některé detaily případu deníku North Bay Nugget. „Místní žena, která je známá pod pseudonymem a vydává se za samozvanou spiritualistku, médium a jasnovidku, se pokusila získat peníze od jedné Timmiské obyvatelky, výměnou za ochranu před možným nebezpečím, které mělo její rodině hrozit.“

Podle informací CBC je obviněnou 33letá Tiffany Butchová, která je známá pod pseudonymem „Bílá čarodějnice severu“. Ta však trvá na tom, že jde o nedorozumění a sama toto přízvisko nepoužívá. „Lidé mě prohlásili za čarodějnici a dali mi tohle jméno, ale já nejsem čarodějnice. Jsem vědma.“ Z porušení zákona měla být obviněna pouhé dva dny předtím, než byl úřady zrušen.

Mluvčí místní policie prohlásil, že se vždy řídí platnými zákony, které nejvíce odpovídají skutkové podstatě činu. Pokud by byla Butchová odsouzená, hrozí ji pokuta ve výši 2000 dolarů, až 6 měsíců ve vězení nebo obojí současně. K soudu se má dostavit příští měsíc. Všechna obvinění ale odmítá a tvrdí, že na ní případ narafičila konkurence.

Témata: Lidé Kanada Čarodějnictví