Záhada smrti manželů v Hurghadě pokračuje! Objevily se nové drsné informace!

Pyramidy

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

28. října 2018 9:19

Co se doopravdy stalo v hotelu Steigenberger Aqua Magic v egyptské Hurghadě, kde na konci srpna zemřeli manželé Johnem a Susan Cooperovi z Velké Británie? Experti stále nemají úplně jasno, píše agentura AP.

Experti stále testují potravinářské, vodní a klimatizační systémy v egyptském resortu, kde britský pár za záhadných okolností zemřel, prozradil Peter Fankhauser, generální ředitel společnosti Thomas Cook Group. Fankhauser zároveň slíbil, že zjistí, co se stalo Johnu a Susan Cooperovým, kteří v letovisku u Rudého moře v létě zemřeli.

Dcera páru, Kelly Ormerodová, řekla britským médiím, že je jejich smrt podezřelá, protože její rodiče byli před smrtí úplně zdraví. Řekla také, že John Cooper zemřel ve svém pokoji a Susan Cooperová zemřela poté, co byla odvezena do nemocnice.

Teorií o příčině smrti bylo hned několik

Nejprve se hovořilo o tom, že muž zemřel v důsledku infarktu a jeho žena kvůli žalu ze ztráty manžela. Pak se spekulovalo, že zemřeli na otravu oxidem uhelnatým, či že je zabila smrtící legionela. Podle poslední teorie se mohli otrávit pesticidem. Podle zjištěná médií byl jen hodiny před záhadnou smrtí páru v jejich hotelu rozstříkán toxický hospodářský insekticid. Tato teorie je podle mnohých nejvíce pravděpodobná, pokoj, kde byla jedovatá látka rozstříkána, totiž ležel hned vedle pokoje britského páru.

Fankhauser v neděli britské Sky News řekl, že neexistují žádné důkazy otravy oxidem uhelnatým. To už ostatně potvrdily dříve také egyptské úřady. Odborníci podle jeho slov odebrali vzorky potravin, zkoumali prý také hygienické zařízení, vodu a klimatizační systémy. „Všechny tyto vzorky jsou nyní v Egyptě," řekl a dodal, že testy budou trvat 10 dní.

Cestovní kancelář Thomas Cook evakuovala z hotelu Aqua Magic 300 hostů jako preventivní opatření poté, co Cooperopvi zemřel. Později se ukázalo, že 13 dalších zákazníků mělo otravu jídlem.

Hotel i úřady odmítají teorii o otravě pesticidem

Hotel ve vyjádření pro The Associated Press ovšem toto tvrzení odmítl a uvedl, že na místě „nebyla zjištěna zvýšená úroveň nemocí“. Smrt páru dál přisuzuje „přírodním příčinám."

Egyptští prokurátoři v sobotu také odmítli spekulace, že pár zabily výpary toxických plynů z hotelového pokoje. Oficiální prohlídka místnosti nezjistila žádné škodlivé úniky plynu a všechna zařízení fungovala správně, uvedli prokurátoři.

Egyptská prokuratura doplnila, že čeká na forenzní analýzu vzorků odebraných z těl, aby mohla poskytnout další podrobnosti. Úřady také odmítly, že by smrt turistů měla kriminální motiv. 

Guvernér oblasti Rudého moře v pátek v oficiálním prohlášení uvedl, že počáteční lékařská prohlídka Johna Coopera ukázala, že utrpěl akutní oběhový kolaps a náhlou srdeční zástavu. To říkalo Susan Cooperová podle něj později ztratila vědomí a byla převezena do nemocnice, kde se ji zdravotníci ještě půl hodiny pokoušeli resuscitovat.

Témata: Egypt cestování dovolená