Používáte zubní pastu a mýdlo? Vědci jsou v šoku!

Jak je to se zubními pastami?

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

27. června 2018 19:20

Už odmalička se děti učí, že pro správnou hygienu je potřeba používat mýdlo a čistit si zuby zubní pastou. Vědci ale nyní zjistili, že tyto a další prostředky obsahují látku,která lidskému tělu škodí. A to poměrně závažným způsobem.

Odborníci zjistili, že běžná složka zubní pasty či mýdla může přispět k odolnosti vůči antibiotikům. Jde o látku zvanou triclosan, která se přidává i do mnoha dalších hygienických přípravků.

Chlorovaná látka triclosan je součástí do více než dvou tisíc hygienických výrobků. Přidává se například do mýdel, sprchových gelů či zubních past. Sama o sobě byla považována z neškodnou, nyní se ale ukázal opak.

Tato látka totiž způsobuje zpomalení nebo úplné potlačení tvorby bakterií. V praxi to znamená, že například v případě zubních past může zamezit krvácení dásní. Relativně užitečné, až na vedlejší účinek, o kterém donedávna nikdo nevěděl.

Triclosan funguje jako antimikrobiální činidlo, vědci ale zjistili, že oxidační stres vyvolaný touto látkou může vést ke vzniku mutací genů některých bakterií, např. E. coli. 

Podle studie, kterou vědci z University of Queensland zveřejnili v magazínu Environment International, ale způsobují některé z těchto mutací odolnost bakterií vůči lékům.

Ve Spojených státech zakázala Správa potravin a léčiv (FDA) používání triclosanu v hygienických přípravcích už před několika měsíci. Dodnes se ale po celém světě hojně používá, bez ohledu na zákazy.

Témata: Lidé zubní pasty