Volby prezidenta 2023 se podle vnitra pokusilo ovlivnit Rusko

Lidé volí v prezidentských volbách.

Autor: ČTK

9. února 2023 17:40

V letošních prezidentských volbách ministerstvo vnitra zaznamenalo dezinformační aktivitu cizí moci, která měla poškodit pozdějšího vítěze Petra Pavla. Stojí za ní ruské propagandistické médium Sputnik a jeho telegramový účet neČT24.

V analýze k prezidentským volbám to uvedlo Centrum proti hybridním hrozbám ministerstva vnitra (CHH). Dezinformátoři podle centra útočili zejména na Danuši Nerudovou, Pavla a Andreje Babiše, na předsedu hnutí ANO útoky časem vymizely.

Centrum, které se věnuje hybridním hrozbám ve vnitřní bezpečnosti státu, monitorovalo dezinformační weby a účty na sociálních sítích od listopadu, kdy se uzavírala možnost podat kandidaturu, do vyhlášení výsledků voleb. Volební téma na nich dominovalo od týdne, který předcházel prvnímu kolu prezidentské volby. Produkce se věnovala legitimitě voleb, útokům na některé kandidáty a propagaci dalších uchazečů o post prezidenta. "Lze konstatovat, že na počátku monitorovaného období dominovaly texty útočící na volby jako takové, ovšem v průběhu tohoto období začaly převažovat texty pozitivně či negativně spjaté s jednotlivými kandidáty," uvedlo centrum.

Při zpochybňování legitimity voleb dezinformátoři útočili hlavně na ministerstvo vnitra v souvislosti s registrací kandidátů, a to zejména v souvislosti s odmítnutím kandidatury Pavla Zítka, který úřadu dodal nedostatečný počet petičních podpisů. K Zítkovi se přidala podle centra také Jana Peterková, společně šířili myšlenky z dezinformačního webu Aeronet, podle kterého volby nebyly legitimní, neboť petiční archy kandidátů pro ministerstvo vnitra údajně ověřovala zahraniční firma Hewlett-Packard vybraná v rozporu se zákonem a bez řádného výběrového řízení. "Druhá rovina tohoto tématu nelegitimních voleb se sestávala z tvrzení, že volbami je z vnějšku manipulováno, přičemž hlavními viníky měla být média, průzkumy veřejného mínění, soudy, případně nadnárodní tajné organizace," poznamenalo CHH.

Před prvním kolem podle CHH útočili dezinformátoři hlavně na Nerudovou, dále na Pavla a Babiše, další kandidáti čelili útokům okrajově. Proti Babišovi pak útoky vymizely, naopak vůči Pavlovi se po prvním kole vzedmula plošná a masivní vlna online útoků, uvedlo centrum.

"V tomto kontextu pak stojí za zmínku, že se před konáním druhého kola voleb objevilo hojně sdílené a manipulativně sestříhané video, na kterém Pavel zdánlivě prohlašuje, že ČR musí vstoupit do války s Ruskou federací, ačkoliv toto reálně nikdy veřejně neprohlásil," napsalo CHH. Video podle něj nejspíš poprvé do digitálního prostoru nahrál telegramový účet neČT24, což je nový účet ruského propagandistického média Sputnik, které je na sankčním seznamu EU. "Lze tak konstatovat, že v rámci českých prezidentských voleb v roce 2023 byla zaznamenána dezinformační aktivita cizí moci, zaměřená na poškození jednoho z kandidátů," uvedlo centrum.

Zpočátku dezinformátoři vyjadřovali podporu prakticky výlučně Jaroslavu Baštovi (SPD), před prvním kolem ji od nich získal i Babiš. Hromadnou podporu, byť s výhradami, Babiš proti Pavlovi získal před druhým kolem. "Přičemž Babiš byl označován za 'menší zlo'," poznamenal CHH.

Témata: prezidentské volby 2023 Volby Rusko