Andrej Babiš podstupuje referendum, Danuše Nerudová mohla být česká Čaputová. Takhle vidí volby na Slovensku

Andrej Babiš

Autor: ČTK

15. ledna 2023 17:02

Mohutný finiš generála Petra Pavla, referendum o Andreji Babišovi, zklamání pro Danuši Nerudovou, napsal slovenský tisk po prvním kole přímé volby českého prezidenta, po kterém rozhodující souboj o hlasy voličů svedou za dva týdny Pavel a Babiš.

"Velký obrat a mohutný finiš generála Pavla," napsal list Pravda k výsledkům prvního kola, ve kterém při dílčím sčítání hlasů dlouho vedl Babiš, nakonec ho ale s těsným náskokem vyhrál Pavel.

Podle listu Hospodárske noviny Pavel zatím nemá vyhráno, byť mu podporu slíbili někteří neúspěšní kandidáti z prvního kola. "Mnoho mohou napovědět televizní debaty. Ty byly klíčovým faktorem triumfu Miloše Zemana nad Jiřím Drahošem před pěti lety," uvedl deník.

Otázkou nyní podle něj je, jak využije Babiš své dlouholeté zkušenosti a rétorické schopnosti v přímém duelu s Pavlem, a rovněž to, do jaké míry se proti němu mobilizují příznivci neúspěšných kandidátů. List vedl, že zatím se naplňuje myšlenka, že prezidentské volby jsou referendem o Babišovi.

Hospodárske noviny soudí, že nejvíce asi bude zklamána Nerudová, která skončila v prvním kole voleb na třetím místě a která se podle listu stylizovala do slovenské prezidentky Zuzany Čaputové, ačkoliv ji ve vstupování chyběl přirozený šarm a pokora hlavy slovenského státu.

List Sme napsal, že Česko je v mnoha etických otázkách oproti Slovensku napřed, ale navzdory tomu nemělo na rozdíl od Slovenska v čele vlády ženu a ani nemá zkušenosti s prezidentkou. "Velká část české společnosti toužila po ´české Čaputové´, a proto je nadchla Nerudová, ačkoliv zpočátku o ní mnoho nevěděli," uvedl list.

Portál Aktuality.sk napsal, že těsný souboj nepředpovídaly ani agentury pro výzkum veřejného mínění a ani mnoha analytiků. Babiš podle něj téměř vyhrál první kolo prezidentských voleb navzdory tomu, že ho během nich bylo nejméně vidět. Babišovu kampaň přirovnal ke kampani Zemana z roku 2018, což podle portálu znamenalo příliš se neukazovat, nechodit do debat a spoléhat na skalní voliče.

Témata: Andrej Babiš prezidentské volby 2023 Petr Pavel