Zemřel Benedikt XVI. Kdy a jak proběhne pohřeb?

Papež Benedikt XVI.

Autor: ČTK

1. ledna 2023 16:53

Ve věku 95 let zemřel emeritní papež Benedikt XVI., oznámil Vatikán. Benedikt, občanským jménem Joseph Ratzinger, se v roce 2013 stal prvním papežem za zhruba 600 let, který na svou funkci rezignoval. Od té doby žil nástupce papeže Jana Pavla II. ve Vatikánu, kde také proběhne pohřeb.

Zdravotní stav emeritního papeže se v posledních dnech zhoršoval. Začátkem tohoto týdne papež František při generální audienci uvedl, že jeho předchůdce je "velmi nemocný", a požádal věřící, aby se za něj modlili. Benedikt odmítal převoz do nemocnice, několik zdravotníků o něj pečovalo v bývalém vatikánském klášteře Mater Ecclesiae. Mluvčí Bruni uvedl, že emeritní papež krátce před smrtí přijal poslední pomazání neboli svátost nemocných.

Vatikán dále sdělil, že rakev s tělem 265. papeže bude od pondělka vystavena ve Svatopetrské bazilice. Pohřeb se uskuteční ve čtvrtek 5. ledna 2023 v 9:30 na Svatopetrském náměstí. Povede ho současný papež František, uvedl vatikánský mluvčí. Rakev pak bude odnesena do Svatopetrské baziliky a uložena v kryptě pod ní.

Ve dvoutisícileté historii katolické církve půjde o bezprecedentní událost, které se pravděpodobně zúčastní desítky tisíc lidí včetně hlav států. Benedikt přitom podle mluvčího Bruniho před smrtí vyslovil přání, aby jeho pohřeb provázela vážnost a jednoduchost.

Vatikán disponuje detailně propracovanými pravidly, která se týkají úkonů po smrti úřadujícího papeže. Není ale známo, co se bude dít poté, co zemře emeritní papež, který už svůj úřad nezastává. Po Benediktově úmrtí tak přijdou na řadu protokolární pravidla, která mohou být návodem i v případě dalších papežů, kteří se v budoucnu rozhodnou z čela církve odejít namísto toho, aby úřad zastávali až do smrti.

Témata: Vatikán Papež Benedikt XVI.