Covid: WHO řeklo, kdy přestane být pro svět hrozbou

Covid-19, koronavirus SARS-CoV-2, ilustrační foto

Autor: ČTK

17. prosince 2022 13:45

Šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus vyjádřil naději, že pandemie covidu-19 přestane být příští rok považována za celosvětovou zdravotní nouzi.

Vyjádření šéfa WHO z novinářského brífinku přichází v době, kdy Čína ruší svou přísnou politiku "nulové tolerance" vůči covidu-19, což vyvolává obavy z prudkého nárůstu počtu nakažených v nejlidnatější zemi světa.

Orgán WHO se schází každých několik měsíců, aby rozhodl, zda koronavirus, který se objevil před třemi lety v čínském Wu-chanu a zabil více než 6,6 milionu lidí, stále představuje "ohrožení veřejného zdraví mezinárodního významu" (PHEIC). Takové označení má spustit koordinovanou mezinárodní reakci na situaci a umožňuje uvolnění prostředků na sdílení vakcín a léků.

Vedoucí epidemioložka WHO Maria Van Kerkhoveová na otázku, jaké podmínky jsou nutné pro ukončení PHEIC, odpověděla, že je "třeba udělat ještě hodně práce". Podobně se k otázce vyjádřil také krizový koordinátor WHO Mike Ryan, podle nějž stále existují "obrovské části populace, které nebyly očkovány".

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) WHO (Světová zdravotnická organizace)